Šućur: Istina boli, novi menadžment EPCG priznao da posluje gore od prethodnog

0

„Molim novi menadžment Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) da prestane da bruka najveću državnu kompaniju iznošenjem neistina i tužnim opravdanjima za loše rezultate koje postiže. Takođe, još više ih molim da što prije obustave, kako rekoše, saniranje posljedica činjenja kadrova Gorana Šućura, jer u suprotnom će EPCG otjerati u debeli minus, a građankama i građanima Crne Gore drastično uvećati račune za struju, a nakon toga, vjerujem, ući u privatizaciju državne kompanije koja ima potencijal da bude stub razvoja naše države“, saopštio je član Glavnog odbora Građanskog pokreta URA i udruženja za energetiku MNE 4E Goran Šućur u odgovoru na saopštenje Elektroprivrede Crne Gore u kojem ga optužuju da saniraju posljedice nečinjenja njegovih kadrova.

Goran Šućur ističe da za razliku od novog rukovodstva on je u Odboru direktora EPCG slušao struku i obezbjeđujući joj mogućnost da slobodno radi i da izabere dio menadžmenta što je rezultiralo rekordnim istorijskim rezultatima od 90 miliona dobiti i 200 miliona pokrenutih projekata.

„Sada zvuči tragikomično što pojedini ljudi iz novog menadžmenta kompanije koji su bili i u prethodnom se sada stide tih ostvarenih rezultata pokušavajući na taj način da se što bolje dodvore ministru Mujoviću, kako bi time sačuvali svoje fotelje. Za razliku od njih, Goran Šućur svakoga može pogledati u oči i nikad se nije libio da saopšti javnosti što ima, dok se oni sada kriju iza saopštenja kompanije brukajući je i stvarajući time neugodnost brojnim menadžerima i zaposlenima u EPCG“, poručio je Šućur.

Šućur naglašava da mu je drago što je novi menadžment EPCG i ministra Mujovića zaboljela istina i da su priznali da novi menadžment posluje gore za čak 50 miliona u prvoj polovini godine od prethodnog i da je prethodni imao bolje kadrove. „Samim priznanjem da su iz novog rukovodstva EPCG-a pojedinim kadrovima iz bivšeg menadžmenta nudili pomoćnička mjesta i da vode najsloženije projekte kako bi time kompezovali svoje neznanje, a sebe kitili rezultatima sa direktorskih pozicija, primali za to visoke plate i putovali po svijetu, a sada se navodno čude kako neko nešto takvo nije prihvatio“, kazao je Šućur.

Komentarišući navode iz saopštenja EPCG da su Željezarom i Solarom upravljali kadrovi URE, Šućur ističe da se dobro zna ko je vodio glavnu riječ u tim firmama, a podsjeća da je na čelu OD Solara za čije vrijeme je ta firma najgore poslovala bio sadašnji tehnički direktor EPCG. Takođe, dodaje da se on i njegove kolege nijesu libile da smjenjuju sve kadrove koji nijesu radili dobro, pa bili ti kadrovi i iz URE. Šućur ističe i da je nakon smjene starih i izbora prethodnih odbora direktora tih firmi da se poslovanje njihovo značajno popravilo, naročito u Solaru. On dodaje i da Odbor direktora EPCG u kojem je on bio nikada nije pominjao angažovanje konsultanta za milion eura za praćenje realizacije ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, a da je to lako provjeriti uvidom u zapisnike i da je to samo još jedna ružna neistina i loše opravdanje za neznanje ili sumnjive namjere novog menadžmenta da preko konsultanata izvuče milion eura iz EPCG.

„Jedino što je bivši menadžment razmatrao jeste da se, potencijalno, angažuju konsultanti, za višetruko manju cifru(200.000€ – 250.000€), ali u vezi modernizacije parnog turbo postrojenja u Pljevljima i adaptacije kotla, a ne projekta ekološke rekonstrukcije koji je doveden u završnu fazu realizacije. Vjerujemo da struka još nije zabilježila angažovanje konsultanta u ovoj fazi realizacije projekta, ali očigledno EPCG ekspertima nije problem da se brukaju. No, jasno je to da oni koji se danas nalaze na ključnim pozicijama niti znaju niti razumiju šta se u Pljevljima radi, bolje reći sada više ne radi, pa žele da predstave javnosti drugačiju sliku. Iskreno se čudim kako sve ovo dozvoljava ministar Mujović, koji je takođe od strane nas, tada kao prof. ETF, bio angažovan i pružio podršku modernizaciji parnog turbo postrojenja TE Pljevlja. Izgleda da su mnogi zaboravili šta to znači i čemu služi, a sada žele da se kockaju sa budućnošću TE, da dovode u pitanje njenu pouzdanost u radu i raspoloživost, a u konačnom da se kockaju i sa toplifikacijom Pljevalja“, kazao je Šućur.

Šućur je upozorio menadžere i direktore EPCG da ne prosipaju novac građana, već da rade u njihovom interesu i biraju tehnički najbolja rješenja.

„Ministar, menadžeri i direktori u EPCG koji ne smiju da potpišu saopštenje imenom i prezimenom, ne znaju da u TE Pljevlja u remontu nije vršeno nikakvo mijenjanje “obloge na lopaticama turbine srednjeg pritiska”, već su mijenjane lopatice na turbini niskog pritiska. Brukamo se ministre Mujoviću, kolektivno se brukamo, kad nam EPCG vode takvi kadrovi i ne likujem apsolutno zbog toga, niti ja niti bilo ko od mojih kolega, EPCG je svih nas, zato upozoravamo i ukazujemo na greške“, poručio je Šućur.

„Znam da novom rukovodstvu i ministru nije lako da im jedan arbitar i pravnik daje lekcije, a iza kojeg stoje rezultati koje oni ovakvim radom i kadrovanjem nikada neće postići. Zato im poručujem da prestanu sa starom praksom udaranja samih sebe ciglom u glavu, da ne padaju pod pritiske i ucjene, da ne pokušavaju da se utale i namještaju tendere, da ne brane svoju funkciju nanošenjem štete firmi. Da na najodgovornije pozicije postavljaju najstručnije, bez obzira na njihova politička opredjeljenja, da ih podržavaju i štite kad politički interesi za poziciju stupe na scenu. Jer nije arbitar i pravnik napravio plus od 100 miliona, nego menadžment i struka koja je imala njegovu političku i ljudsku zaštitu“, zaključio je Šućur.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.