Strani mediji o smrti Patrijarha: Kritičar Zapada, branilac srpstva i čuvar Kosova i Metohije!

Strani mediji o smrti Patrijarha: Kritičar Zapada, branilac srpstva i čuvar Kosova i Metohije!

Brojne svjetske agencije i medijske kuće prenijele su vijest o smrti partrijarha Irineja, za koga većina konstatuje da je bio “kritičar Zapada zbog Srbije”.

Tako Rojters piše da je Irinej bio “konzervativac koji je imao veliki politički uticaj”, i da mu se stanje “drastično pogrošalo u četvrtak”.

– Srpska pravslavna crkva ima oko 12 miliona vjernika, uglavnom u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, kao i u SAD, Australiji i zapadnoj Evropi – piše u tekstu i dodaje se da se Irinej protivio nezavisnosti Kosova i Metohije.

– Govorio je da bi Srbija trebalo da se priključi EU, ukoliko Unija ispoštuje srpski identitet, kulturu i religiju – piše Rojters.

Agencija AP piše da je Irinej, “koji je kritikovao politiku EU prema Srbiji, apelovao na bliske odnose sa Rusijom”. Dodaje se da je patrijarh Irinej bio na sahrani mitropolita Amfilohija, bez maske, a onda je nekoliko dana kasnije hospitalizovan.

– Od hospitalizacije patrijarha, srpski sveštenici su zamolili svoje parohijane da ozbiljno shvate prijetnju od korone. Prethodno su odbacivali da postoji opasnost od korona virusa – dodaje se.

AP konstatuje da Irinej, kada je postao patrijarh u januaru 2010, posle smrti patrijarha Pavla, “bio je umjeren i kompromisan izbor za patrijarha unutar frakcija u SPC.”

– Međutim, tokom godina, zauzeo je tvrd, nacionalistički stav, koji je SPC imala tokom ratova devedesetih godina na Balkanu. Često je kritikovao zapadnu politiku prema Srbiji zbog Kosova i Metohije, i držao je bliske odnose sa ruskom pravoslavnom crkvom.

AP konstatuje da je “Irinej, međutim, bio jedan od rijetkih srpskih crkvenih ljudi koji je otvoreno zvao na poboljšanje odnosa sa rimokatoličkom crkvom, rekavši da pravoslavna i katolička crkva treba da prevaziđu istorijske nesuglasice”.

Britanski BBC je, uz hronologiju hospitalizacije i pogoršanja stanja patrijarha, konstatovao da je Irinej imao veliki politički uticaj, podsjećajući da je bio na sahrani Amfilohija 1. novembra, a 4. novembra je bio pozitivan na korona virus.

Related posts

3 Comments

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *