Stoku raca, bezbroj jaganjaca

9

Piše: Saša Dr.Đurović

 

Pisa test je pokazao na kom stupnju je cg školstvo. Ajmo realno, prvenstveno iskreno. Za potonjih 30 i kusur godina vladavine nepismenih, u ogromnoj većini, drugačiji rezultat bi bio ravan senzaciji. Elem, elementarno, da vidimo ko je to sve sjedio u poslanickim klupama od tih koji su vedrili i oblačili ne samo školstvom nego generalno, socijalnim ambijentom u CG. Na prste obje ruke će se moć prebrojat pismeni, obrazovani na prste jedne ruke, a vanredno obrazovani na srednjem prstu..

I eventualno do malom.

Kao rezultat toga prirodno je, prosto, da su djeca neuka, neznavena nezainteresovana, osim za trendove poluidiota koji su vodili tu nesretnu jadku od države u potonjih 30 godina. Prosto je, imali su druge prioritete. Estrada, turbo folk, džemperaši pratli trendoVI!

I ja sam učio školu u NiŠić, osnovnu, sjećam se da je djevojčica loš đak teško nalazila drugaricu. I među muškijem je bilo slično, al život vam dodijeli u okruženju neke, pa znam neke koji bi kiNdapovali a koji su obnašali neke funkcije. Pa se onda sjetim one daliborke koja je onom bojaniću avijatičaru, 2 montenegro rekla NOĆ PRED IZBORE, kad se šalju najreprezentativniji članovi partije, dakle, rekla mu je „to je tako po folderu“ čovjek je pitao, „valjda po difoltu?“ Ne nego po folderu!“ Bila je decidna daliborka. Nasmijala me ta glupost i nepismenost, ali posle je ona zajahala u avijatičare i aerodrome. Na funkcije. Pa ko je to postavljao? Pa neko sličan, neko nepismen, bahat, neotesan, glup. Neko gladan svega, osim znanja.

Konkretno, ne znam „u sitna crevca“ šta je grijeh Bratić gospođice, ali koliko god da ih je ona smijenila malo je. Trebala je makar 95%! Recimo da ih 5% nije namjestila nakarada partija i da su iole pismeni. Budimo realni i zanemarimo omiljenu disciplinu u CG laganje, laskanje, i uljuljkivanje u neznanju. Nazovimo stvari pravim imenom.

Vladali su ćutuci, koji su postavljali duduke, koji su postavljali brave.

Na koncu nešto slično, makar kad se ovog poslednjeg tiče je rekao profesor Čupić, koji je predavao na bLitvinom Vakultetu!

„Stoku čuva mala raca, stoku raca, stoku raca, trista jaganjaca.“

Glasila je pjesma koju je recitovao Gavrilo, dobri Gari, Novakov sin

E pa tima koji su oblikovali socijalni ambijent, sa bezbroj ovaca, a koji podrazumijeva i školstvo, ne bih dao dvije da čuvaju, a ne stado kao u Garijevoj pjesmi. Takvima koji familijarno gledaju rialiti, i dovode jami i slične sojke, ugledaju se na pevalajke, a sprdaju se s ljudskošću.

E takva bagra je urnisala školski sistem Crne Gore. Kontinuirano.

Namještali su se, foteljaški, a poneđe z guza. Guralo se, trpalo.

Kao migo u pridžepak

Ponavlajči i duduci su OBNAŠALI vlast, i rezultati su realni.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

 

9 Comments
 1. Teodora komentariše

  Kakav kralj 😂😂😂😂😂

 2. Europa now komentariše

  🙂 Dokzore doktorski!

 3. Samo realno komentariše

  Sve je ovo što je ovaj ČOVJEK napisao je velika istina. Dudc i braavi su vodili i drzavu i skolstvo.

 4. Srdjan Lonchar komentariše

  { „ZNASH TI DOBRO KO TI JE BIO DJED?

  Nismo se vidjeli dugo. Osim na TV-u. Vidim da ti je teško. Nije lako biti riba na suvom. Naročito kad si tako dobro plivao. Dugo. Mutna voda, šta da se radi, ali naučio si da se tu najbolje pliva.

  Slažeš fraze i floskule, gledaš iza naočara bez dioptrije, ruke i glavu namještaš kao u priručniku. Nažalost, s glasom R nikad nisi imao problema. Pokušavaš, trudiš se svim silama da izgleda kao da jesi. Nije više moderno, ali je navika. A možda te i baksuz potjera ako ovaj put ne govoriš kao obično. Pričaš o popisu. Mudruješ, gestikuliraš. Citiraš. Predlažeš. Danas jedno, sjutra drugo. Prekosjutra je daleko. Poći ćeš do partije da saznaš šta ćeš prekosjutra.

  Pišem ti o popisu. Mislila sam da neću. Tu je sve prilično jednostavno. Ali, i u nauci i u životu, najteže se dolazi do jednostavnih stvari. Recimo, ne postoji jednostavnija jednakost od Ajnštajnove. Meni se čini da ne postoji jednostavnija stvar od popisa. Od odgovora na pitanja. Većinu pitanja. Ipak, na listiću postoje pitanja na koja možete i da ne odgovorite. Jer su…“nezgodna“. Priznajem, meni je mnogo nezgodnije da popisničaru i sebi priznam da sam još uvijek podstanar. Da se nisam „snašla“. A to pitanje, mislim, ne mogu da preskočim. Mora da se popiše (ne)imanje. Čak i mrtvorođena djeca. Mora da se popiše…jer kazna. To je statistika bez koje se u Evropu ne može. Ko si, u koga (ne) vjeruješ i kojim jezikom govoriš – to možeš i da prećutiš. Jer to izgleda više boli. Tebe? Druge? Koga?“}
  =================================

  Ovo gore je isechak iz NAJNOVIJE KOLUMNE VESNE BRATIC, PhD, koji sam pozajmio sa bratskog IN4S sajta. Kolumna je u stvari njeno pismo MIlu Lopovu, kome je djed bio POZNATI CHETNIK-VOJVODA BLAZO DJUKANOVIC, pretpostavljam – Veliki Srbin, a unuk Milo Lopov, pogledajte na shta lichi.
  .
  .
  Ovo je primer LEPOG, KNJIZEVNOG SRPSKOG JEZIKA, IZA KOJE STOJI PRAVA PhD KNJIZEVNOSTI. Pre svega MISLI SU CHISTE. Sve je deo nekakve celine. Svaka rech je PRECIZNA. Recenice su jednostavne; Rechenice su gramaticki bez greshke. Izbor reci, ostrina suglasnika, melodija misli…. Chovek se oseca lepo dok chita. Srpski nije moj najbolji jezik, ali su gramatichka pravila konstrukcije rechenica praktichno ista: Ne mozesh da imash haos u tekstu (misplaced modifiers, missing antecedent, noncompatible tenses, logical fallacies ….): da pravish glupe „logicke greshke“, da se ne zna ni „ko pije ni ko placa“ (missing antecedent), da mislish jedno, ali kako si napisao, ispade da si mislio neshto sasvim trece („misplaced modifiers“).
  .
  .
  .
  Ovo sam uradio zbog ovog nasheg DIBIDUS NEPISMENOG, NEANDERTALSKI PRIMITIVNOG „kolumniste“ SASHE DJUROVICA, koji se LAZNO PREDSTAVLJA KAO DR. On je po sopstvenom iskazu (mozete naci njegovu Internet prepisku sa nekom devojkom) upisao FPN fax kasno, kad je imao 20 godina. Dogurao je do 3 godine i potom je – otishao i Inostranstvo…. Propali student!
  Nikad nije stigao do 4-te godine faxa. Vratio se natrag (CG & SR) i poceo da se bavi novinarstvom i pisanjem knjiga. Mozete da zamislite, kakve su mu te knjige. On nije nikad DOKTORIRAO NI NA TOM FAXU POLITICHKIH NAUKA, NI NA MEDECINI, NI NA VETERINI, NI NA POLJOPRIVREDNOM FAX-u, ali ga to ne sprechava da svaku svoju kolumnu potpishe sa SASA DR. DJUROVIC. Zamisli tog shpiclova, Falsifikatora.
  .
  .
  Na ovu pretragu me je naterao njegov VULGARNI-PROSTACHKI-NEANDERTALSKI NASLOV OVE KOLUMNE: „Stoku raca, bezbroj jaganjaca“. Navodno to dolazi od nekog njegovog ratara, koji je pevushio: „„Stoku čuva mala Raca, stoku raca, stoku raca, trista jaganjaca.“ Nije problem samo burdel-naslov. Prochitao sam ceo njegov tekst. Radi se o NEPISMENOM PROSTAKU. To me je ponukalo da ukucam njegovo ime u pretrazivach i dobio sam potvrdu onoga shto sam ochekivao.
  .
  .
  .
  Ovaj manijak ima HRABROSTI i morala DA SE JAVNO-ZVANICHNO PREDSTAVLJA-POTPISUJE KAO SASA DR. DJUROVIC!!! U US je tako neshto STROGO ZABRANJENO. Imali smo jedan takav (istinit) sluchaj, gde se neki dasa, za shankom u pub-u predstavio devojci (koju je pokusavao da osvoji) da je Emergency Specialist, MD (Dezurni Lekar Specijalac pri sluzbi Hitne Pomoci). Dok su njih dvoje lepo caskali o njegovim proshlim „spashavanjima zivota“, desilo se da je neki drugi posetilac iza shanka doziveo INFARKT SRCA. Blesava devojka (da je imala imalo mozga, mogla je da vidi da se radi o prostaku-prevarantu, jer nijedan pametan chovek ne bi uradio tako neshto) je pritrcala grupi oko bolesnika, koji se gushio, hvatao za grudi. Rekla im je da JE TU NA VELIKU SRECUM, NJEN DECHKO, KOJI JE M.D. SPECIJALISTA ODELENJA BOLNICE ZA HITNE SLUCHAJEVE!!! Kasnije je to postalo poznat sudski proces u koji su vesti advokati uvukli i pup i hvalisavca i jadnu devojku.

 5. Srdjan Lonchar komentariše

  Ukucajte na Internetu njegovo ime Sasa Djurovic/ Tabloid Magazin Internet izdanje i dobicete njgov razgovor sa izvesnom Jelenom Tinska:

  {„Saša Đurović: Kad kučke biraju u vreme teranja

  Šizofrenija, kako to raspolućeno zvuči

  Dok sam pisala za „Press“ uvek je najzanimljivije i najhrabrije, a iznad svega beskrajno duhovite komentare pisao neki Sasony, ustvari SašaĐurović. I tako smo se virtuelno sprijatelji. Uvek smo bili na istoj strani. Pljuvači neukusa, foliranata, i polu-sveta. Branio me je Sasony od napada prostaka i mediokriteta koji su čuvali svoju stranu

  Jelena Tinska

  Kad sam počela da pišem za blog „Sveta“, opet se pojavio Sasony… Družili smo se. Malo po malo postali smo virtuelno veoma bliski. Ali nikada se nismo sreli.

  I kad se pojavio Facebook, evo ga Sasony… I tako sam odlučila da ga zamolim za intervju. Sve virtuelno. Ja sam poslala pitanja… Sasony odgovore… I fotku. Pa smo se malo ispričali.

  Sasony se zapravo zove Saša Đurović i pisac je.

  Gde ste rođeni?

  S.Đ.: Rođen sam u Nikšiću, u kom sam završio osnovnu školu. Posle završene srednje moralo se u vojsku. Pošto sam se, kao čovek koji ne trpi autoritete, oslobodio vojske, otišao sam u inostranstvo, tako da sam fakultet upisao tek sa 20 godina. Na FPN sam dao tri godine u roku, a onda opet otišao u inostranstvo, a kako mi je tamo bilo veoma lepo, na tu četvrtu godinu sam zaboravio.

  Kad ste počeli da se bavite pisanom reči?

  S.Đ.: Pisanjem sam počeo da se bavim relativno kasno, tek u trideset i nekoj godini, trebalo je da sazri to valjda, a i prilično sam perfekcionista i samokritičan pa vodim računa o kvalitetu, generalno..“}
  .
  .
  .
  U „Novostima“ imate neki noviji intervju, gde ga predstavljaju da je rodjen u NK, dosao u BG da studira u 1990-im, nishta nije zavrshio, otisao u Trst, pa u Shtutgart, gde je poceo da studira, nesto sasvim trece – „POLITICKI MARKETING“, ali nije nista ni tu zavrsio!!!! U Nemachkoj mu ne bi priznali nista sa FPN u BG. Sa nezavrsenom 3-om godinom FPN u BG, srecan bi bio da mu priznaju gimnaziju da nastavi sa B.S. na Stutgart U. ili – shto je vise verovatno da je uzeo par Lehrveranstaltungen an der Universität ( „Hochschule der Medien“) ohne Noten außerhalb der Immatrikulation!
  .
  .
  .
  DR. SASHA DJUROVIC, STALNI KOLUMNISTA „BORBE“.
  .
  .
  Mogu da zamislim kako se osecaju oni ostali ljudi (Emilio, Sibin, pa i Cheda Antic, istinski PhD, kakav je da je….) u drustvu ovog primitivca-falsifikatora.

 6. Srb komentariše

  loncar 😂 na tarabu pise nešta pa jedan slomio nešta , radis li ti bolan ista no pises ovolike komentare po portala jesi li ti bolan lud 😂 imas li bolan kaki posa vamelju jesi ti bolan lud 😂 lonac legendo 😂samo pisi
  ima nas masu čitamo i na ostale portale malo si nepismen sta ima veze ni poslanici nijesu bolji objasnio ovaj cojek😂 Sale dobar je tekst ka vazda u glavu bagru , ođe treba samo ka Medo no ga zato nema u vlast. Medo zna . Pozdrav za najbolji portal.

 7. Srdjan Lonchar komentariše

  Srb,
  Ja i ti se slazemo, vishe nego shto ti mislish, kad se radi o meni, mom nepotrebnom tracenju slobodnog vremena. To mi se chesto otme kontroli. Juche smo trebali da krenemo ka Pajko Pik (VT) na skijanje, ali je plan propao, pa sam proslu noc imao svo vreme da se bavim tvojom glupavom kolumnom (ako si ti napisao ovaj komentar) ili kolumnom tvog drugara…
  .
  .
  Naravno da se ne slazemo da sam ja „malo nepismen“, jer imam na zidu uverenje ivy league U., da sam u kategoriji superpametnih ljudi.
  .
  .
  Mislim da cemo se obojica sloziti da ja uopste nisam bitan. Ja ne pishem kolumne. Ja nisam nikakav Lobista. Ovo je moje ZEZANJE u slobodnom vrenmenu. Dakle, ja sam FIKCIJA. Kritikovati fikciju je gubljenje vremena u tvom sluchaju. To ti je isto kao sto, recimo pas radi, kad trchi za kolima i laje. To je tvoja reflesivna-nekontrolisana reakcija.
  .
  .
  Ono sto jeste REALNO su MOJI ARGUMENTI izrecheni u ovom SUDU JAVNOG MNJENJA. Ovo je najdemmokratichniji sud na Svetu.
  .
  .
  Taj sud niko ne bi smeo da potceni. To se zove „MEKA MOCJ“
  .
  .
  Uzmi primer rata Arapa i Izraelaca: U zadnjih 70 godina mali Izrael (po povrsini je pola Srbije, po broju stanovnika ima malko vise stanovnika, ali ima oko 20 PUTA VECU EKONOMIJU/GNP OD SRBIJE ) je stalno pobedjivao svoje susede, Arapske zemlje, koje su se 1967 udruzile i krenule na Izrael da ga zdruzenim snagama UNISTE-BACE U MORE. Uz ogromnu pomoc US u vojnoj opremi-logistici-pa chak i ljudstvu, dobrovoljcima – Izrael je uspeo da uvek potuche svoje Arapske neprijatelje i da odrzi kontrolu nad okupiranim teritorijama.
  .
  .
  Ovog puta imamo neshto sasvim trece: MEKU MOCJ. Izrael se bori da osvoji Gazu, koja ima povrshinu 30 km x 15 km. To je BG sa okolinom. Tu zivi 2 miliona stanovnika, kao u BG. Izrael pritiska dugme i u par sekundi oko 800 ljudi, zrtve svih starosti, odlete u vazduh ili se podave ko’ mishevi u oblaku toksichnog dima. Izrael kaze da su svi vojnici – mrtvaci, hodajuci mrtvaci. Zatim kaze, da ce posto pobiju sve Hamas borce, da nastave da vladaju Gazom. Jutros imate izjavu Palestinskog lidera, koji rece, da Izrael nikad nece uspeti da ISKORENI HAMAS. Njegova teza je da je Izrael dosao na njihov prag da ih sve ili pobije ili da ih POROBI i da je nemoguce ubiti SLOBODU-ZEDJ ZA SLOBODOM u bilo kom choveku.
  .
  .
  Kad pritisnu dugme i dignu u vazduh 800 dece, zena, staraca, baba, muskaraca sposobnih za rat, ti 800 ubijenih u par sekundi eksplozije bombe – imaju na hiljade stricheva, strini, tetki, brace od striceva, prijatelja, komsija. Od svakog Hamas borca, koje Izrael ubije pritiskom dugmeta sa daljine – Izrael PROIZVEDE NAJMANJE 5, 6 NOVIH HAMAS BORACA, spremnih da odlete u vazduh i da se pogushe u toksichnom dimu bombi.
  .
  .
  Jutros sam video snimak, u mom omiljenom listu u SR – „Politici“, gde se vidi malo Palestinsko dete, koje ranjeno od bombe lezi u bolnici. Dete je negde 4 ili 5 godina staro. Lezi sklupcheno, nepomichno na nekom postolju. Glava zamotana u beli zavoj. Ispod koshuljice mu viri beli zavoj, kojimn su mu zamotali stomachic. Pathetic little thing (zalosni mali zavezuljak). To dete ni ne zna shta je mrznja. Njega nazivaju „KOLATERALNA SHTETA“. Nije dete ni dostojno pomena. „Kolateralac“!
  .
  .
  To ranjeno dete je ta MEKA MOCJ, koja ce da porazi Izrael u njegovom nastojanju da KONTROLISHE OKUPIRANE PALESTINSKE TERITORIJE, OKUPIRANI PALESTINSKI NAROD. Na mom U. digli su se i studenti i profesori. Imash chak i Jevrejskih studenata, koji protestuju sa „pro Palestinskim“ demonstrantima.
  .
  .
  Ranije su nas Islamski teroristi napadali bombama, machetama, kamionima… Sad su uvideli da MEKOM MOCJI pobedjuju i Izrael i Zapad, koji bezuslovno podrzava Izrael.
  .
  .
  Muslimani u US su poruchili javno Bajdenu da sledece godine NECE GLASATI ZA NJEGA. Ili ce ostati kuci ili ce podrzati Trampa, koji je josh veci podrzavalac Izraela, ali koji nije napao/okupirao nijednu prchvarnicu drzavu, da ih pritiskom dugmeta dize u vazduh sa svim „KOLATERALCIMA“.
  .
  .
  Na Bliskom istoku imash demonstrante koji nose SLIKU PUTINA. Zamisli!! Seti se Putin je onaj Hitler, kasapin…maligni uticaj…. Muslimani Bliskog Istoka nose ogromne slike Putina! Traze da im pomogne, iako znaju da Putin ne moze ni sebi da pomogne. To uopste nije bitno. Bitna je TA MEKA MOCJ, koja je ranije uvek bila na strani Zapada. Meka moc nikad ranije nije bila na strani DIKTATORA. Zapadni Bombarderi su dali MEKU MOC PUTINU-LUKASHENBKU-SXI DOZIVOTNOM KINESKOM PREDSEDNIKU & CO.
  .
  .
  Blinken je jutros saopstio (vrsta naredjenja) da IZRAEL MORA DA ZAVRSHI OSVAJANJE GAZE DO KRAJA MESECA! Imaju 3 nedelje za pritiskanje dugmadi, da dizu u vazduh teroriste i „KOLATERALCE“! Ja pitam: „A shta cete posle“?
  .
  .
  Ako ovaj sajt zeli da PROSPERIRA (a na tom su putu) , da u isto vreme predstavlja delic te „meke moci“, onda mora da nastavi da bude transparentan, da ne postane „chetnichki“, „partizanski“ ili „ustashki“ sajt, gde KOLUMNISTI, LAZNI PhD, orgijaju, dajuci sajtu LOSHE IME.
  .
  .
  Ja sam totalno odushevljen ovim shto se desilo u CG od izbora Nove Vlade. Njihov uspeh je upravo baziran na onome shto ja UPORNO PONAVLJAM (kao shto ti lepo reche da chesto preterano tracim svoje slobodno vreme). Njih ne zanimaju vashe 100-godishnje podele, okupili su sve PRESTAVNIKE ONIH DIVNIH LITIJA UDRUZENE SA TREZVENIM PREDSTAVNICIMA MANJINA i vec implementacijom najchistijeg do sada popisa uz zakazano povecavanje penzija od 45 eura od 1 januara 20224 – pochinju da prave chuda.

  Ako ste u stanju da im date vetar u ledja, da ih podrzite, dok su na tom kursu – onda mozemo reci da nsvi skupa nismo nishta izgubili tim svojim tracenjem slobodnog vremena.

 8. Srdjan Lonchar komentariše

  typo: 450 eura penzije od januara 2024

 9. Pes komentariše

  Je li malo 450 penzija lončo? Koja si ti dps botina pi ništa robo!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.