Stijović: Za fitosanitarnu laboratoriju 1,5 miliona evra

0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbijediće opremu i ostalu infrastrukturu potrebne za rad buduće Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije, kroz implementaciju drugog Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2), u iznosu oko 1,5 miliona evra. To je saopštio ministar Aleksandar Stijović.

On je sa rektorom Univerziteta Crne Gore Vladimirom Božovićem i dekanicom Biotehničkog fakulteta Božidarkom Marković potpisao Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza za funkcionisanje buduće Nacionalne laboratorije, nove podorganizacione jedinice Biotehničkog fakulteta UCG.

Ministar Stijović kazao je da Sporazum prestavlja jedan od koraka za zatvaranje pregovora u Poglavlju 12 koje se tiče Bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

„Ukupno procijenjena vrijednost ovog segmenta MIDAS 2 projeka biće realizovana finansiranjem građevinskih radova na izgradnji novog sprata na krovu BTF-a; potpunim opremanjem laboratorije namještajem i laboratorijskom opremom, pružanjem tehničke pomoći za izradu nacrta pravnog dokumenta kojim se definišu odnosi između Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) i Nacionalne referentne laboratorije; pripremom studija izvodljivosti i biznis plana kao i pripremom dokumentacije za akreditaciju testova i metoda“, kazao je ministar Stijović.

Rektor Božović zahvalio se svim činiocima na uloženim naporima i energiji da se, prije svega, dođe do Sporazuma koji je danas potpisan, a koji čini veliki značaj za cjelokupno društvo i akademsku zajednicu Crne Gore.

„Osnivanje savremene Laboratorije predstavlja veliki značaj za UCG u smislu razvoja, ne samo infrastrukturnih kapaciteta, nego prije svega širenja naučnoistraživačke baze koju dobijamo savremenom Laboratorijom“, objasnio je Rektor.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.