Stijović ispituje kako se gazdovalo šumama u Plavu

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović potvrdio je u izjavi za „Dan“ da je u toku formiranje nezavisne komisije koja će imati zadatak da na licu mjesta preispita kako se gazdovalo državnim šumama na području Plava i da li su prilikom eksploatacije drvne mase poštovani koncesioni ugovori.

Stijović kaže da se na ovakav potez odlučio nakon sastanka sa drvoprerađivačima Plava koji tvrde da je kompanija „Pelengić trejd“, kao koncesionar, poslednjih godina, uz odobravanje odgovornih iz Uprave za šume pribjegavala nezakonitim radnjama prilikom eksploatacije drvne mase.

„Formiraćemo komisiju u kojoj će se naći i predstavnik Opštine Plav s ciljem da se ispita šta je sve to rađeno u šumama u kojima je, po tvrdnjama drvoprerađivača, bilo određenih nepravilnosti. Smatram da je to put da se ova složena situacija riješi na odgovarajući način“, kazao je Stijović i poručio da se ugovori koje je koncesionar potpisao sa Upravom za šume, kao i sudske odluke, moraju poštovati.

„Koncesionar „Pelengić trejd“ je potpisao ugovor sa Upravom za šume i taj ugovor se mora poštovati. Koncesionaru se mora omogućiti da postupi po tom ugovoru. Takođe, moraju se ispoštovati sudska rješenja koja su na snazi, a na komisiji je da utvrdi da li je neko odstupio od onog što je zakonom propisano, odnosno onog što je ugovorom definisano“, naglasio je Stijović

Nakon sastanka sa ministrom Stijovićem drvoprerađivači sa područja Plava su apelovali da koncesionar ne ulazi u šumu koja se prostire u dijelu Čakora dok komisija ne izvrši nadzor i sačini izvješataj o onom što je zatekla na terenu.

„Ukoliko komisija, u kojoj treba da se nađu i predstavnici drvoprerađivača, bude radila nezavisno i bez pritisaka iz određenih centara moći, mi ćemo prihvatiti sve što ona bude konstatovala. Međutim, ako primijetimo da će u cijeloj priči preovladati interesi i uticaji moćnika koji su svih ovih godina na nemilosrdan način krčmili državne šume, mi ćemo se ponovo samoorganizovati i golim životima braniti ovo malo drvne mase što je ostalo iza koncesionara. Do tada apelujemo da koncesionar ne ulazi u šume Čakora i time podgrijava i ovako napetu situaciju, jer mi smo odlučni da stanemo nakraj bezakonju sa kojim se suočavamo“, naveli su drvoprerađivači Plava.

Drvoprerađivači iz Plava su juče apelovali na nadležne institucije da, poštujući preporuke o razvoju sjevera Crne Gore, omoguće lokalnom stanovništvu pristup državnim šumama.

„Godinama u Plavu ne može da se kupi najobičnija daska, jer se drvna masa odvozi u druge opštine, a lokalno stanovništvo je prinuđeno da drvo za ogrev kupuje u drugim gradovima. Znači mi smo kod šume bez šume, jer je privilegovanim koncesionarima sa strane dozvoljeno da koriste kompletnu drvnu masu. U takvoj situaciji ni mi drvoprerađivači ne možemo da dođemo do sirovine za rad. Ako se ovakvo stanje ne promijeni, mi smo primorani da zatvorimo firme i da se selimo iz Plava“, istakli su drvoprerađivači.

Vlasnik preduzeća „Pelengić trejd“ Ratko Pelengić je nedavno kazao da traži da mu se omogući da radi onako kako je to definisano ugovorom koji je sklopio sa Upravom za šume.

„Ja protiv građana nemam ništa, već samo tražim da mi se omogući da radim onako kako je to definisano koncesionim ugovorom i da se postupi po nalogu pravosudnih organa i inspekcijskih službi“, naveo je Pelengić.

Osnovni sud iz Plava nedavno je donio rješenje o privremenoj mjeri kojom je naloženo se da se uklone barikade sa puta u mjestu Šip kako bi koncesionar „Pelengić trejd“ mogao da ga koristi za eksploataciju šume sa lokaliteta Ječmišta na Čakoru. Uprava za inspekcijske poslove naložila je ovom koncesionaru da, u skladu sa izvođačkim projektom i programom gazdovanja šumama, pod hitno ukloni posječene drvne sortimente iz odjeljenja koja se nalaze u gazdinskim jedinicama „Visitor“ i „Čakor“.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.