Stigli dokazi Interpola o bogatstvu Nuhodžića i njegove porodice

0

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dobilo je od međunarodnih partnera određene dokaze u krivičnom predmetu protiv Mevludina Nuhodžića, nekadašnjeg ministra policije i funkcionera DPS-a, i njegove porodice.

Prema pisanju “Vijesti”, dokazi koje je SDT-u dostavio Interpol, predati su sudskom tumaču.

SDT je formiralo predmete povodom životnog stila više bivših državnih funkcionera, koji se ne poklapaju s njihovim zvaničnim primanjima.

Civilni sektor ranije je od Agencije za sprečavanje korupcije tražio provjeru istinitosti podataka o imovini i prihodima više bivših javnih funkcionera, tvrdeći da njihovi zvanični prihodi ne odgovaraju njihovom životu “na visokoj nozi”.

Prema aktuelnom Zakonu o sprečavanju korupcije, Agencija nema nadležnost da postupa u takvim slučajevima, pa su ih prosljeđivali Tužilaštvu.

Do sada su specijalnim tužiocima proslijedili pet takvih inicijativa.

Agencija za sprečavanje korupcije u maju prošle godine dostavila je SDT-u obavještenje kojim ukazuje da su pojedini članovi porodice Nuhodžić vlasnici nepokretne imovine koja ne odgovara njihovim stvarnim prihodima.

“Po kojem je formiran krivični predmet, radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo protiv službene dužnosti iz njegove stvarne nadležnosti. U dosadašnjem toku postupka prikupljena su odgovarajuća obavještenja, podaci i dokazi od Uprave za katastar i državnu imovinu, opština Budva i Žabljak i Glavnog grada Podgorice, posredstvom policije, obavještenja od bivšeg javnog funkcionera M. N. i njegovih kćerki, ali i određeni dokazi posredstvom Interpola, čije je prevođenje povjereno sudskom tumaču”, izjavio je za „Vijesti“ portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić.

Početkom maja, Nuhodžić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da se radi o nekretninama njegovih kćerki u Podgorici, Budvi i na Žabljaku.

Pojasnio je da je suprug jedne od kćerki “uspješan biznismen u Pragu”, dok je druga zemljište od 1.000 kvadrata u opštini Žabljak, kupila za 3.500 evra, “u trenutku kada je već pet godina radila i imala dobra mjesečna primanja”.

Nuhodžić odavno ne prijavljuje imovinu svoje djece, jer ga Zakon na to ne obavezuje.
Propis tretira isključivo imovinu članova porodice koji žive u istom domaćinstvu sa javnim funkcionerom.

Prema podacima sa sajta Agencije, Nuhodžić je prihode kćerki posljednji put prikazao 2009, kada je samo jedna od njih radila i zarađivala 600 evra, a bila je vlasnica i automobila.

Poslanik DPS-a prijavio je da je tokom 2022. u Skupštini zarađivao oko 2.000 evra.

Vlasnik je stana od 71 i kuće od 116 metara kvadratnih, ali i više parcela, ukupne površine nešto više od 11.000 kvadrata.

Njegova supruga Aida zarađuje nešto više od 1.000 evra, a zaposlena je u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Nisu prijavili ušteđevinu, a Aida Nuhodžić otplaćuje stambeni kredit u ratama od 380 evra.

Agencija za sprečavanje korupcije u više navrata saopštavala je da je Nuhodžić kršio Zakon, jer nije prijavljivao kompletnu imovinu.

„Policija je saslušala Nuhodžića i članove njegove porodice, a određeni dokazi dostavljeni su posredstvom Interpola”, saopštio je tužilac Radonjić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.