Stevović (SNP): Podgorica da osnuje Dječji muzej

0

„Naši najmlađi sugrađani su uglavnom u drugom planu usljed brojnih problema koji se u Podgorici ne rješavaju iz godine u godinu. A fokus gradske vlasti mora biti upravo na njima. Kako bi naša opština bila grad po mjeri djeteta, mora itekako više da se radi u svim segmentima. Moramo krenuti od najosnovnijih stvari kao što je na pr. osigurati prohodnost  trotoara, povećati broj parkova prilagođenih djeci, igrališta za djecu i učiniti ih dostupnim na teritoriji cijele opštine, koliko god bili udaljeni od centra“, kazala je Maša Stevović, potpredsjednica OO SNP Podgorica.

„Podgoricu odlikuje i manjak sadržaja koji su namijenjeni djeci, a kao glavni grad države koja pretenduje da postane članica EU, ljestvica bi, ipak, morala biti postavljena visoko. Osnivanjem Dječjeg muzeja Podgorica bi dobila mjesto u kom djeca uče kroz igru i istraživanje u okruženju koje podstiče interakciju. Koncept muzeja za djecu se razlikuje od tradicionalnih muzeja, galerija i izložbenih prostora, jer se u njima realizuju edukativni, istraživački i kreativni programi. Dječiji muzej je mjesto u kom se uči kroz igru, istraživanje, ali  bez striktnog reda kako će se postavka obići, već se djeci daje mogućnost da sami kreiraju redosled“, jasna je Stevovićeva.

Dodaje da mogućnost da nauče direktnom interakcijom kroz različite interaktivne zone je za djecu od velike važnosti, a kada to rade kroz igru cijeli proces postaje neopterećujući.

„Zadatak koji bi u Dječijem muzeju ispunili bilo bi osmišljavanje, organizovanje i realizacija tematskih izložbi i sadržaja za djecu, fokusirajući se na specifične zahteve djeteta – tematski, vizuelno i taktilno. U OO SNP smo uvjereni da bi sadržaj ove vrste itekako doprinio da Podgorica stane rame uz rame sa većim gradovima ne samo Evrope, već i ostatka svijeta. Dječji muzeji su prepoznati kao izvor kreativnosti koji itekako utiču na samostalno učenje kroz neformalno obrazovanje. Navika odlaska u muzej koju bi djeca stekla nastavila bi se i u budućnosti, i učinila da naši najmlađi kasnije postanu redovni posjetioci muzejskih postavki. Naš grad mora ići u korak sa vremenom, i prilagoditi se svim svojim građanima, ali i impreativno postati grad po mjeri djeteta.  Ne samo deklarativno, podrazumijeva se“, zaključila je ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.