Stevanović: Samo dvojica reprezentativaca u klubovima imaju uloge kakve očekujem, potrebno više vremena za pripreme

0

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, Uroš Stevanović u razgovoru za sajt VSS iznio je utiske o nedavno završenom kvalifikacinom turniru u Podgorici na kojem je obezbijeđeno učešće na fajnal-ejtu Svjetskog kupa u Los Anđelesu krajem juna.

Srbija je pobijedila Australiju i Crnu Goru, savladala je poslije izvođenja peteraca svjetskog prvaka Španiju, a izgubila je od Grčke i na peterce, u poslednjem kolu, od Gruzije. Stevanović je sredinom oktobra preuzeo reprezentaciju, poslije ostavke Dejana Savića. U zgusnutom klupskom kalendaru, imao je prilike da sa reprezentacijom radi krajem decembra i početkom januara na pripremama u SAD i od početka u okviru priprema za turnir u Podgorici, nekoliko dana u Kragujevcu.

S obzirom da je kvalifikacioni turnir Svjetskog kupa usred klupske sezone i da smo imali samo osam treninga na pripremama, zadovoljan sam kako smo izgledali od drugog poluvremena duela sa Grčkom. Ispunili smo trenutni cilj odlaskom na finalni turnir Svjetskog kupa ali nam je to još više skratilo broj dana priprema preko ljeta obzirom da nas čekaju kvalifikacije za učešće na Evropskom prvenstvu i to neposredno pred put u Ameriku”, rekao je na početku Stevanović.

Za sedam dana Srbija je odigrala pet jakih utakmica. Kakva je vaša ocjena tih igara?

Rekao sam da smo od drugog poluvremena sa Grčkom djelovali u pravcu kojem težimo. Daleko je to od našeg maksimuma ali obrisi neke koncepcije mogu da se naslute”.

Srpska reprezentacija je u većini utakmica loše počinjala da bi u nastavku daleko bolje izgledala. Kako to tumačite?

Treba nam prije svega vremena za trening kako bi uspostavili sistem i koncepciju igre koju želim. Na žalost samo dvojica, trojica igrača imaju u svojim klubovima uloge koje od njih očekujem u reprezentaciji”.

Poslije kvalitetnog izdanja protiv Španije uslijedio je pad protiv Gruzije. Da li ste to očekivali, koji je razlog?

Utakmica sa Gruzijom je bila peta u sedam dana i mislim da to nije normalno. Bili smo potpuno ispraženjeni, psihički i fizički poslije tri derbija sa Grčkom, Crnom Gorom i Španijom. To ne opravdava rezultat protiv Gruzije, pogotovo igrače koji su imali manju minutažu u prethodnom dijelu turnira. Od predviđenih 18 igrača u Podgorici ih je bilo 17 i svi su dobili šansu”.

Kako ste zadovoljni odnosom prema radu, disciplinom i ukupnom atmosferom ?

Ono što je jedino bilo važno i moguće na ovom turniru bilo je na najvišem nivou. Motiv, želja, volja, energija i atmosfera koju su momci stvorili mora da nas krasi i u budućnosti”.

Da li bi ste se osvrnuli na igre pojedinaca?

Kao i u svemu ostalom bilo je i pozitivnih i negativnih stvari ali njih ostavljamo za internu analizu”.

Procentualno, po vašem mišljenju, na kojem je nivou trenutno igra Srbije?

Ne bih govorio o procentima, ali ono što je evidentno, kao na turniru u Americi, kako imamo više zajedničkih teninga i utakmica tako izgledamo bolje i na zvaničnim susretima”.

Španija je prva velika ekipa koja je, u situaciji kada je Srbija peta u svijetu i deveta u Evropi, poslije Tokija pobijeđena. Koliko to znači na stvaranju samopouzdanja ?

Nisam vidio da igrači imaju manjak samopouzdanja, vidio sam ogromnu riješenost, motiv, želju, volju i energiju da pokažu da rezultati od prošlog ljeta nisu realnost za ovu reprezentaciju. Na svakom treningu i utakmici daju maksimum i to je jedini ispravan put za dalje”.

Na ovoj akciji nije bilo nekoliko vaterpolista koji su učestvovali na pripremama i na turniru u Americi. Da li postojao još širi spisak reprezentativnih kandidata ?

Većina igrača su prošla kroz prethodna dva okupljanja, sa njima spisak nije zaključen. Igre svih kandiata se prate u klubovima i na njima je da se izbore za poziv”.

Igrači koji su bili na najbolji na svjetskom odnosno evropskom juniorskom prvenstvu ili još nemaju pravo da igraju poput Kojića ili imaju manju minutažu poput Marinovića. Koliko to utiče na njihov razvoj?

Ponoviću samo da od uloga koje sam namijenio igračima samo dvojica ili trojica imaju iste uloge i u klubovima. To jeste otežavajuća okolnost i zbog toga stalno naglašavam da nam je potrebno vrijeme da bi sve izgledalo kako želimo”.

Kakav je program reprezentacije u narednom periodu?

Počećemo pripreme za Svjetsko prvenstvo početkom juna, u sklopu njih nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo od 23. do 25. juna, Svjetski kup od 30. juna do 2. jula. Obje akcije ćemo iskoristiti kao pripreme za učešće na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki”, zaključio je Uroš Stevanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.