Stanković: Za kršenje mjera nadležnih organa zatvorska kazna i do 12 godina

0

V.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković pozvao je građane Crne Gore na poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naša odgovornost, prema sebi i drugima.

„ Podsjećam sve građane da kršenjem mjera o samoizolaciji ne ugrožavaju samo sebe, već i ljude oko sebe, svoju porodicu, prijatelje, komšije. Na taj način činite krivična djela, koja će Državno tužilaštvo procesuirati i u hitnom postupku preduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti“, poručio je Stanković i istovremeno istakao da je neophodno da građani u ovim momentima pokažu visok stepen samodiscipline.

Stanković je napomenuo da je Državno tužilaštvo odlučno dabez izuzetka, primjenjuje zakonske propise u odnosu na sve one koji ne postupaju po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Zakon je jasan i propisuje da svi oni koji ne postupaju popropisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti , kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, i to su lakše posljedice. Oni koji krše propise mogu izazvati i teže posljedice. U tom slučaju propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora“ , objasnio je Stanković i dodao da su ove kazne predviđene kada usljed kršenja propisa neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teškonarušeno.

V.d. Vrhovnog državnog tužioca upozorio je da će svako ko kršenjem ovih propisa izazove smrt jednog ili više lica, bitikažnjen zatvorom od dvije do dvanaest godina.

„ Svi oni koji su prekršili mjere propisane od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, prethodnih dana su procesuirani u najkraćem roku. Nemojte da ponavljate njihove greške!“ poručio je Stanković i dodao da će se svako kome se to, pored svih upozorenja, ipak desi naći na udaru Državnog tužilaštva i da će zbog neodgovornog ponašanja i kršenja zakona snositi ozbiljne posljedice.

Stanković je rekao kako je pred svima nama jasan cilj, da zaštitimo sebe od drugih, ali i druge od sebe, da pokažemo odgovornost i solidarnost sa zdravstvenim radnicima i da ne dozvolimo da svojim neodgovornim ponašanjem ugrozimo bilo čiji život.

Kada kršite samoizolaciju, činite upravo to – ugrožavate ljudske živote. Svi koji su spremni da učine nešto takvo biće sankcionisani u najkraćem roku zaključio je Stanković i pozvao građane da OSTANU DOMA!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.