Stanišić (PzP): Odlazeći premijer ne zna da su mu ministri pregovarali sa MMF-om

0

piše: Boban Stanišić, funkcioner Pokreta za promjene

Odlazeći premijer je u jučerašnjem reagovanju na saopštenje Nebojše Medojevića naveo da nije bilo razgovora sa MMF-om pa da samim tim nema ni zaključenog aranžmana sa MMF-om. Da li u bunilu zbog gubitka vlasti ili možda zbog gubitka mjesta zamjenika predsjednika u Demokratskoj partiji socijalista odlazeći veseli premijer ili je izrekao neistinu ili nije bio upućen u rad i aktivnosti svojih ministara.

Ministar Radunović je saopštio 03. juna 2020. godine da je Ministarstvo finansija, pored komunikacije sa EK, pokenulo razgovore sa većim brojem finansijskih međunarodnih institucija, kao što su Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), u vezi obezbjeđenja kreditnih sredstava za finansiranje povećane budžetske potrošnje usljed sanacije posljedica pandemije koronavirusa. Tako da dolazimo do zaključka da odlazeći premijer očito nije znao šta njegovi ministri rade i sa kim pregovaraju.

Takođe u saopštenju se navodi i “veliki ekonomski napredak” koji je Crna Gora postigla u mandatu Vlade Duška Markovića. O kvalitetu ekonomske politike koju je vodio Marković najbolje govori procjena gubitka prihoda od efekata korone na turizam ministra Radunovića i Vlade Crne Gore u junu 2020. godine koja je već u tom trenutku bila neodrživa. Tadašnja procjena da će gubici biti manji za 40% su već u tom periodu bili pogaženi.

Nebojša Medojević je upozoravao da je već tada bilo neophodno praviti novi rebalans budžeta. On je u junu projektovao da će pad prihoda od turizma biti oko 90% što znači 1 milijardu eura manje, a da će pad BDP biti oko 20% i upozorio na pogubnost sporazuma sa MMF-om.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.