Stanišić: Glavni grad da uspostavi saradnju sa institucijama koje promovišu kulturu

0

Vuk Stanišić, sekretar Asocijacije mladih SNP Glavnog grada, smatra da je interesovanje mladih za posjetu pozorištima u slobodnom padu i da ne radimo ništa kako bismo ga zaustavili.
Dodaje da su generacije djece odrastale uz lutkarske predstave, a u vrijeme kada tehnologija cvjeta, sve manje pažnje se posvećuje ovom segmentu odrastanja.

„Za to je, između ostalog, kriv marketing i nezainteresovanost nosilaca vlasti, koji u dovoljnoj mjeri ne čine ništa kako bi propagirali dešavanja na daskama koje život znače.“ – ističe Stanišić
On je mišljenja da bi za vraćanje djece i omladine u pozorišta, pravi potez bio da aktuelna vlast u Podgorici uspostavi saradnju sa CNP – om i KIC – om i da djeci u vrtićima, osnovcima i srednjoškolcima u Glavnom gradu aktuelizuje dešavanja u svijetu pozorišta, prezentuje repertoar i omogući da jedan kontigent karata uvijek bude dostupan onima koji žele da odgledaju predstavu.

Stanišić takođe smatra da institucije obrazovanja kao mjesta gdje mladi provode najviše vremena, moraju biti primarni izvor informisanja i glavna prekretnica za njihov povratak u pozorišta.

„Odigravanje predstava u njihovim salama za fizičko vaspitavanje predstavljao bi povratak pozorišta na velika vrata u životima omladine Podgorice“ – kaže Stanišić.

Takođe, stava je da bi sredstva informisanja trebala u većoj mjeri prezentovati javnosti šta se dešava na pozorišnoj sceni, kako bi i oni stariji ponovo odlučili da odgledaju neki pozorišni komad.

Kao doprinos tome vidi i završetak Gradskog pozorišta, na koje se čeka već 20 godina, a čiji završetak radova se ne očekuje u skorijem periodu.

„Najmlađim stanovnicima Podgorice moramo posvetiti pažnju i njegovati njihovo kulturološko obrazovanje“ – zaključio je Stanišić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.