Stanić: U svakoj normalnoj i uređenoj državi Borovinić Bojović bi podnijela ostavku

0

Činjenica da je za nama najsmrtonosnija neđelja od kad je počela epidemija korona virusa u Crnoj Gori izgleda ne uzbuđuje ni ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović ni nadležne u Institutu za javno zdravlje. Gubitak 60 života u samo sedam dana pokazuje ogromno nesnalaženje, neznanje i odsustvo bilo kakve lične i profesionalne odgovornosti kod prvih ljudi zdravstvenog sistema Crne Gore, portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

“Ovaj broj je jednak broju stanovnika nekog manjeg naselja u našoj zemlji, ali umjesto oštre borbe sa uzrokom ovolikog broja zaraženih, ministarki i njenom timu je proteklih neđelja najbtinija aktivnost bila da postavi partijski pogodan kadar na rukovodeća mjesta u zdravstenom sistemu”, naveo je Stanić.

Kako je istakao, partijska imenovanja i medijski cirkus koji su priredili sa donacijom 2.000 vakcina iz Srbije, nadgornjavanje ko je u tom procesu imao suštinsku, a ko epizodnu ulogu kao i odsustvo bilo kakve realne strategije su dovoljni razlozi da se ministarka sama povuče sa mjesta na koje je imenovana.

“Brzina je od suštinskog značaja, kako bude napredovala vakcinacija, biće spaseno tokom jednog dana 100-150 života” – izjavio je prije par dana mađarski ministar spoljnih poslova Petar Sijarto poslije nabavke većeg kontigenta vakcina. S druge strane, još uvijek nijesmo dobili suvisao odgovor da li su ministarka i Vlada Zdravka Krivokapića odbili donaciju blizu 150.000 ponuđenih vakcina od inostranih privrednika, a koje su, po navodima, mogle biti u Crnoj Gori već 24.januara, prije punih mjesec dana”, kazao je Stanić.

Tim vakcinama bi bili, kako ističe, spašene desetine, ako ne i stotine crnogorskih života, a nesnalaženje u nabavci vakcina se ne može svoditi na okrivljivanje prethodne vlasti, jer očigledno da se time Borovinić Bojović i njen tim nijesu bavili dovoljno ozbiljno i posvećeno od izbora na funkciju.

“Dakle, nema odgovora oko donacija vakcina, mjere se donose više reda radi, nego da bi se poštovale, inspekcijski organi ne rade svoj posao, ne zna se plan vakcinacija ni kad vakcine konačno stignu, a ministarki je najbitnije da svakog jutra smijeni po jednog direktora i na njegovo mjesto dovede partijskog funcionera iz neke od partija nove vlasti. Ni u prvom talasu epidemije, nije bilo vakcina pa se kroz mjere broj zaraženih i preminulih držao na najmanjoj mogućoj brojci, a to je dovelo do toga da je Crna Gora, jedina u Evropi bila bez slučajeva zaraze”, navodi on.

Prema Stanićevim riječima, u svakoj normalnoj, uređenoj i zemlji u kojoj ima elementarne ljudske, moralne i profesionalne odgovornosti – ministarka Jelena Borovinić Bojović bi sama podnijela ostavku.

“Ovako kad već sama ne želi to da uradi, pozivamo Vladu premijera Zdravka Krivokapića da predloži njenu momentalnu smjenu ili da snosi odgovornost za sve posljedice koje njen loš rad proizvodi”, smatra on.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.