Šta se zna o Sinofarmovoj vakcini koju Crna Gora dobija krajem januara

1

Crna Gora će do kraja januara dobiti Sinofarmovu vakcinu protiv koronavirusa, a ono što je za sada poznato o kineskoj vakcini, jeste da je njena efikasnost oko 80 odsto.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore danas je saopštilo da će do kraja januara stići “dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa”.

Sinofarm vakcina, koja se često naziva i tradicionalnom vakcinom pošto je zasnovana na dobro poznatoj tehnologiji, i koja se daje u dvije doze na 28 dana, funkcioniše tako što se osobi daje umrtvljeni virus protiv koga se organizam bori i stvara imuni odgovor. Sinofarm je krajem prošle godine saopštio da je njihova vakcina efikasna 79,3 odsto, na osnovu podataka iz faze tri kliničkog ispitivanja.

Rezultati faze tri još uvijek nisu objavljeni ni u jednom naučnom časopisu, međutim kako su kazali iz Sinofarma, faza tri obuhvatila je preko 60.000 osoba a podaci iz ovog ispitivanja biće objavljeni u relevantnim stručnim publikacijama u Kini i inostranstvu, prenosi lista Danas.

Nakon toga ova vakcina dobila je i dozvolu za upotrebu u Kini.

Međutim i prije ove dozvole, po hitnom odobrenju, Sinofarmova vakcina je upotrebljavana u ovoj zemlji, i do kraja 2020. godine njome je vakcinisano preko 4, 5 miliona osoba, što je podatak koji je iznio zamjenik ministra Nacionalne zdravstvene komisije.

Među onima koji su primili vakcinu, manje od 0,1 odsto je imalo blagu temperaturu a dvoje na milion vakcinisanih imalo je “relativno ozbiljne neželjene reakcije” poput alergija, prenio CNN izjavu kineskog zvaničnika.

Rezultati faze I-II kliničkog ispitivanja Sinofarm vakcine prethodno su objavljeni u Lansetu. Ove dvije faze obuhvatile su 600 ispitanika, starijih od 18 godina, koji nisu imali hronične bolesti, prenosi Danas.

Među neželjenim reakcijama nije utvrđen nijedan ozbiljni neželjeni događaj, a druge reakcije koje su primijećene u najvećem broju su temperatura i bol na mjestu uboda.

Pored Kine, Sinofarmova vakcina u upotrebi je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu, dok su klinička ispitivanja sprovođena u Argentini, Maroku, Peruu, UAE. Kliničko istraživanje u Emiratima počelo je u septembru, obuhvativši 31.000 volontera između 18 i 60 godina koji su primili dvije doze vakcine u razmaku od 28 dana.

Zvaničnici UAE, prenosi Danas, saopštili su međurezultate faze tri ispitivanja početkom decembra, rekavši da analiza pokazuje da nema “značajnih razloga za brigu o bezbjednosti vakcine”, kao i da je efikasna 86 odsto.

Prema pisanju medija ovu vakcinu primio je vladar Dubaija Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum

Zvaničnih informacija o cijeni vakcine nema. Međutim kako je u avgustu prenijela agencija AP, dvije doze ove vakcine trebalo bi da koštaju manje od “144 dolara”, kako je to kazao predstavnik Sinofarma.

Ova cijena značajno je veća u poređenju sa cijenama ostalih vakcina za dvije doze – Astrazeneka (osam dolara), Sputnjik V (dvadeset), Fajzer-Bajontek (40), Moderna (65).

Iz Sinofarma je rečeno da tokom 2021. mogu da proizvedu milijardu doza.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Zna se da nema trećeg istraživanja koje nije objavljeno. Zna se da uzimanje vakcina se dobro podmićuje. I zna se da je virus nastao u Vuhanu u laboratoriji najverovatnije. I da su gadovi poslednje vrste podržani novcem duboke države koja je tamo odavno.

    6
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.