Šta će reći partneri na Milatovićevo pretjerano izlaganje „malignom“ ruskom uticaju: Srdačno ugostio Radeva koji optužuje NATO da gura Evropu u ponor

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović juče je ugostio svog bugarskog kolegu Rumena Radeva.

Nakon zvaničnog dijela na Cetinju, Milatović je sinoć u Podgorici organizovao večeru za Radeva koji prije toga nije imao strpljenja da čeka crnogorskog premijera Milojka Spajića u Vladi duže od tri, četiri minuta.

Na pres konferenciji, Milatović je istakao da Crna Gora doprinosi  pojačanom vojnom prisustvu u Istočnom krilu NATO saveza, a samim tim većoj bezbjednosti Evrope,

Milatović je istakao važnost zajedničke saradnje Crne Gore i Bugarske u okviru NATO-a, kao i aktivnu ulogu dvije zemlje u očuvanju mira i stabilnosti Balkanskog poluostrva.

– Takođe, važno je istaći da je u Bugarskoj stacioniran najveći kontigent crnogorske vojske izvan granica Crne Gore. Njega sada čine 42 pripadnika Vojske Crne Gore. Na ovaj način Crna Gora aktivno doprinosi pojačanom vojnom prisustvu u Istočnom krilu NATO saveza, a samim tim većoj bezbjednosti Evrope. Dvije države, odgovorno i konstruktivno pristupaju pitanjima od regionalnog značaja, a dobrosusjedska saradnja i jačanje odnosa sa državama regiona čini jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore, jer samo stabilan region, koji je ekonomski prosperitetan i zasnovan na međusobnom poštovanju, može iskoračiti u zajedničku evropsku budućnost – kazao je Milatović.

 

Ostaje nejasno zbog čega je Milatović pričao o NATO-u pred Radevim kojem briselski krugovi opisuju kao proruskog čovjeka. A sam Radev tokom svoje bogate političke karijere nije birao riječi kada je govorio o NATO-u. Međutim, Milatović nikako da se okane navika iz studentskih dana. Šablonske i ustaljene izjave se reprodukuju iz dana u dan, nezavisno od sagovornika i datih prilika. Zato je nastavio da u superlativima priča o NATO-u, očito ne znajući šta njegov gost o tom istom paktu misli i izgovara godinama unazad.

Ovom prilikom ćemo podsjetiti našeg predsjednika (koji riječ NATO upotrebljava u svakoj drugoj rečenici) samo na neke poruke bugarskog kolege ne račun Sjevernoatlantskog pakta.

Zapadne zemlje prekršile „crvene linije“ u Ukrajini

Početkom mjeseca Radev je izjavio da je u Ukrajini postaje nekontrolisana eskalacija zbog kršenja „crvenih linija” od strane zapadnih zemalja.
– Do sada su postojale dvije „crvene linije“ koje su obuzdavale nekontrolisanu eskalaciju (konflikta u Ukrajini)…. Prva je ograničavanje geografije sukoba samo na teritoriju Ukrajine, druga – sprječavanje direktnog sukoba između NATO i ruske vojske. Uz dozvolu upotrebe zapadnog oružja u dubinu Rusije i slanja savjetnika i instruktora na samu liniju fronta, ove „crvene linije“ su već prekršene – rekao je Radev novinarima i zaključio da učešće NATO-a u Ukrajini „nosi prijetnju nekontrolisane eskalacije, a samim tim i nuklearnog Armagedona“ . Sve spekulacije na ovu temu imaju za cilj da odvuku pažnju javnosti – rekao je on novinarima uoči predstojećeg samita NATO-a.

 

Milatovićevu ideološku braću u Bugarskoj nazvao  „evroatlantskim kukavicama sa vještačkom evroatlantskom fasadom”

Posebnu poruku imao je Radev za bugarske evroatlantiste koji su poput Milatovića spremni da urade sve što im se iz Brisela naredi.

– Ako bi bugarskim evroatlantskim kukavicama”bilo ostavljeno da odlučuju da li da pošalju trupe u Ukrajinu, oni bi voljno poslali sve Bugare tamo da prikriju svoju vještačku evroatlantsku fasadu. Želim još jednom da naglasim, vi to dobro znate – nikada nisam dao izjavu da je Bugarska donijela odluku da pošalje svoje trupe u Ukrajinu. Naši samozvani evroatlantisti su kukavice i sami su nesposobni da donesu takvu odluku, jer znaju da će ih društvo odbaciti, kao što se desilo sa njihovim pokušajem da 3. mart ukinu kao državni praznik (Dan oslobođenja Bugarske od Osmansko carstvo kao rezultat rusko-turskog rata) – naglasio je Radev.

Ukrajina insistira na tome da se rat nastavi, ali da račune plaća cjelokupna Evropa

Radev nema milosti prema ukrajinskim vlastima koje optužuje da po svaku cijene žele nastavak sukoba sa Rusijom i to o trošku Evrope. Dok se Milatović i ostali crnogrski zvaničnici hvale dostavom vojne pomoći Kijevu (istina u vidu šlemova i puškica), Radev je striktno protiv izručivanja oružja režimu Vladimira Zelenskog.

– Ukrajinske vlasti žele nastavak sukoba, bez obzira na posledice za ostatak zemalja u regionu. Ukrajina insistira na tome da se rat nastavi, ali da račune plaća celokupna Evropa. Evropski lideri mahnito pokušavaju da ubijede Bugarsku da slanjem vojne pomoći povećavaju našu bezbednost- rekao je Radev.

Pozivao na ukidanje sankcija Rusiji i tvrdio da je Krim ruski

Radev je svojevremeno pozivao na ukidanje sankcija Rusiji, a takođe jeizjavio da Bugarska mora da zauzme pragmatičan stav prema vražanju Krima u sastav Rusije.

– Krim je trenutno ruski, šta drugo? – konstatovao je jednom prilikom Radev.

Takođe, aktuelni bugarski predsjednik je prisustvovao i skupu ljubitelja Rusije na kom su cijepane zastave EU i NATO.

Dao ostavku na mjesto komandanta vazduhoplovnih snaga zbog NATO manevara u Bugarskoj?

Radev je 2015. godine htio da podnese ostavku na mjesto komandanta vazduhoplovnih snaga Bugarske, kada su najavljene zajedničke misije bugarskog Ratnog vazduhoplovstva sa NATO snagama, ali je ostao na toj funkciji na molbu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Međutim, ostavku je ipak podnio 27. septembra iste godine, a mediji su spekulisali da je takvu odluku donio, jer Borisov nije uslišio njegov zahtjev da na teritoriji Bugarske ne lete avioni NATO-a.

I na kraju evroatlantska javnost i mediji koji trenutno tendeciozno „dižu u nebesa“ Milatovića nisu se zapitali da li je predsjednik Crne Gore tokom prethodnog dana bio previše izložen ruskom malignom uticaju od Radeva kojeg prozapadni izvoru karakterišu kao proruskog čovjeka.

A ko zna, možda su ovi prisni susreti sa Radevim, natjerali Milatovića da, ispod radara, polako počne prelaziti na rusku stranu.

Radev je baš kao Milatović školovan na Zapadu, istina u potpuno drugoj sferi, međutim, to ga nije spriječilo da zauzima stavove koji su ga prokazali u Briselu i Vašingtonu.

Zašto na Cetinju nije bilo protesta pristalica „heroja vaseljenskog“?

Imajući u obzir stavove Rumena Radeva prema ukrajinskom sukobu i simpatije koje je iskazivao prema Moskvi, ne možemo a da se ne zapitamo zbog čega onih 20-ak Cetinjana ukrajinske provinijencije nije izašlo na ulice Prijestonice da, u znak protesta, išara koju ploču ispred predsjedničke rezidencije.

Da li su to idolopoklonici Vladimira Zelenskom posustali u podršci režimu u Kijevu ili su istu pokušali da iskažu iz kafića navijanjem za ukrajinsku fudbalsku selekciju koja je juče krahirala protiv Rumuna, identično kao Hrvati (koji su među izrođenom populacijom u Prijestonici ipak broj 1) protiv Španaca nekoliko dana ranije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.