Šta „Blumberg“ ima protiv Putina, zašto objavljuje lažne vijesti o padu rejtinga?

0

Ambasada Rusije u SAD pozvala je američku agenciju „Blumberg“ da se izvini čitaocima zbog članka u kojem se tvrdi da je rejting predsednika Vladimira Putina u aprilu pao na 27 odsto, što su, kako ističu, dezinformacije. Stiče se utisak, dodaju, da se u agenciji vesti pišu kako bi se stvorila lažna predstava o negativnim tendencijama u Rusiji.

„Blumberg“ je prethodno, pozivajući se na VCIOM (ruski Institut za istraživanje javnog mnjenja), objavio da je Putinov rejting pao u aprilu na 27 odsto, odnosno da je podrška ruskom predsedniku padala kako se razvijala kriza u vezi s pandemijom virusa korona.

VCIOM je, međutim, objasnio da je rad ruskog predsednika pozitivno ocenilo 61-63 odsto građana, da je nivo poverenja 67-68 odsto, kao i da je izborni rejting predsednika Institut poslednji put objavio 2018. godine.

Podaci na koje se poziva američka agencija, precizirali su u VCIOM, predstavljaju mišljenje onih Rusa za koje je Putin jedan od političara kojima veruju.

„Stiče se snažan utisak da se članci u ‘Blumbergu’ pišu da bi se iznosili lažni grafici i stvarale lažne predstave o negativnoj dinamici u Risiji. Ovog puta predmet mahinacija bio je ‘rejting’ predsednika Vladimira Putina“, navode u ambasadi i dodaju da agencija nastavlja da iskazuje apsolutno nepoštovanje prema svojim čitaocima.

Očigledno je da se nadaju, dodaju u ambasadi, da čitaoci neće proveravati osnovne izvore informacija i da neće naći podatak da je nivo poverenja građana Rusije prema Putinu – 67,9 odsto.

Ovo nije prvi put da je ruska ambasada reagovala povodom pisanja američke agencije o Rusiji. Prethodno je ambasada tražila da „Blumberg“ demantuje članak o broju bolničkih ležajeva u Rusiji.

Skandal je izazavao i članak u kojem se agencija bavi niskom stopom smrtnosti od koronavirusa u Rusiji i to pod naslovom „Eksperti žele da znaju zašto virus korona nije ubio više Rusa“.

Posle kritike portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove naslov članka je promenjen.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.