“Srpski telegraf”: Brana triput htjeli da ubiju!

0

Tokom decenija u kojima je, ne bez razloga, nazivan Balkanskim donom Brano Mićunović stekao je mnogo neprijatelja. Ipak, prema navodima iz njegovog dosijea, koji su sačinili operativci crnogorske službe, svega nekoliko puta mu je prijetila ozbiljna opasnost da bude napadnut i ubijen.

Ono što se zna jeste da na tome može da zahvali jakom obezbjeđenju, ali i svom oprezu. Mićunović, naime, u jednom periodu (a to je trajalo nekoliko godina) uopšte nije napuštao svoju bazu u okolini Svetog Stefana. Svakako za to što je, za razliku od mnogih drugih, sačuvao glavu može da zahvali i simbiozi svoje mreže i državnih struktura Mila Đukanovića, koje su sve vrijeme stajale iza njega i njemu na usluzi.

Kako stoji u njegovom dosijeu, Mićunoviću je tri puta prijetila smrtna opasnost.

1. Nakon što je 2000. usmrćen Radovan Kovačević, visokopozicionirani pripadnik nikšićke kriminalne grupe, Mićunović se povukao na Sveti Stefan, tačnije u neposrednu blizinu ovog mondenskog ljetovališta. Kovačević je, podsjetimo, ranjen u pucnjavi, a zatim i ovjeren ispred Kliničkog centra u Podgorici, gdje je prevezen sanitetom da bi mu bila ukazana pomoć. Sve se dogodilo pred većim brojem svedoka. Branu Mićunoviću je suđeno pod optužbom da on stoji iza Kovačevićeve likvidacije i da je lično pucao u njega, ali je na kraju pravosnažno oslobođen. Taj dio njegovog života se dosta opširno opisuje u izvještaju crnogorske službe.

– Mićunoviću su jasno suprotstavljeni Radomir Baćović zvani Boban i njegov brat Rajko Baćović zvani Džeger, nekadašnji uticajni pripadnici grupe “kvartaši” iz Nikšića, s kojima je u ranijem periodu bio u bliskim odnosima. Ti odnosi su narušeni 2000, nakon što je hicima iz vatrenog oružja usmrćen visokopozicionirani pripadnik “kvartaša” Radovan Kovačević poznatiji kao Raco – stoji u dokumentu.

Baćović je, dalje se navodi, 2009. bio na meti Darka Eleza (nedavno uhapšen u Srbiji kao dio “kavačkog klana” i izručen BiH, gdje će mu se suditi za najteža krivična djela, prim. aut.), ali nema podataka da to ima bilo kakve veze sa Mićunovićem niti je Elez uspio da realizuje plan o likvidaciji Baćovića.

2. Poseban dio izveštaja obrađuje odnose Brana Mićunovića i Ćazima Osmanija zvanog Feliks. Oni su, kako se navodi, jedno vrijeme bili u dobrim odnosima, ali je onda poslovno-prijateljska veza pukla.

– Interesantan je podatak da je Mićunović posredovao u upoznavanju jedne poznate pjevačice iz Novog Sada sa Osmanijem. Ovaj se posle s njom viđao, najčešće u hotelu “Splendid”, koji se povezuje sa Mićunovićem. Međutim, 2015. Mićunović i Osmani dolaze u sukob, čiji razlozi nisu do kraja poznati. Prema spekulacijama u crnogorskom podzemlju, jedan od razloga za razdor bila je Osmanijeva tadašnja zvanična partnerka Manda Popović, a drugi su bili neraščišćeni računi u vezi sa poslovanjem kockarnica u pojedinim zemljama u regionu – stoji u izvještaju.

Kako se dalje navodi, Osmani je u nekoliko navrata javno upućivao prijetnje Mićunoviću, naročito nakon što je ovaj, prema operativnim saznanjima, 2016. pružio utočište izvesnom Ognjenu Kažengrgi, koji je bio u ozbiljnom sukobu sa Osmanijem.

– Nema podataka da je Osmani preduzeo bilo kakvu konkretnu akciju protiv Mićunovića. Međutim, upečatljivo je da Osmani i njegovi ljudi upadljivo poslednjih godina izbjegavaju teritoriju Crne Gore – stoji u papirima crnogorske službe.

3. Konačno, Mićunović se 2017, tvrdi crnogorska služba, našao na meti “škaljarskog klana”, koji je planirao njegovu likvidaciju. Razlog: njegove navodne relacije sa “kavačkim klanom”.

– Mićunović se, takođe, zamjerio “škaljarcima” kada su saznali za njegov nalog svom čovjeku od povjerenja Ivanu Deliću da krene u akciju povezivanja “kavačkog klana” i ostataka grupe Darka Šarića. Oni bi se spojili u jedan klan i time bi “škaljarci” bili potpuno neutralisani – stoji u izvještaju u kom se navodi i da su se tokom 2020. ponovo pojavile priče da je Brano na spisku za likvidaciju izvjesnih pripadnika kriminalnih krugova iz Herceg Novog bliskih “škaljarskom klanu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.