Srpski svet

5

Piše: Čedomir Antić

​Ko zna šta je “DFC”? Znam šta je KFC, jedan je otvoren u blizini fakulteta na kome radim. Ne volim tako pripremanu piletinu, pa ne idem… često. Pretraživanje na interentu pak pokazuje jednu od finansijskih ustanova vlade Sjedinjenih Država. Kada suzimo pretragu na Crnu Goru, saznajemo da je reč o nekakvom “Digialno forenzičkom centru” koji imitira srpski “Istinomer”. Oni, naime istražuju vesti sa interenta i navodno utvrđuju istinu. Nedavno su objavili “studiju” o “Srpskom svetu”.

U podnaslovu stoji da analiziraju pokušaje “utapanja” Crne Gore u isti. ​Nikada u tekstovima ni u javnom nastupu nisam zastupao udeju “Srpskog sveta”. To ne znači da u određenim uslovima ne bih bio saglasan sa nekim konceptom tog imena. Za taj ruski model sam prvi put čuo pre nekoliko godina proučavajući organizacije drugih nacija koje su značajnim delom zagranične. Nikada nisam bio rusofil.

Znam šta sve sloboda i demokratija na ovim prostorima istorijski duguju Rusiji, poznata mi je i uloga Moskve u mnogim lošim stvarima, uključujući u učvršćivanje šovinističkog i kriminalnog režima Mila Đukanovića. Prvi put sam za ideju o “Srpskom svetu” čuo pre nekoliko meseci, kada ju je spomenuo tadašnji ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Na stranu što primena stranih modela uvek mora biti uslovna, činjenica je da mi imamo veću tradiciju i više uspeha u zaštiti našeg naroda izvan otadžbine nego što su to ikada imali Rusi. Takođe je fakat da su Rusi na svoje sunarodnike bili zaboravili, a da se prema njima i danas različito odnose u zavisnosti od toga koliko su oblasti u kojima ovi žive strateški važne.

​Mi Srbi imamo naziv za našu jedinstvenu naciju, u koliko god država ona živela. Jednu i nedeljivu srpsku naciju zovemo “Srpstvo”. Tako činimo već bezmalo dva stoleća. Kad je reč o prostorima na kojima Srbi žive, mi njih zovemo “Srpske zemlje”. Ako ikada budemo obnovili jedinstvenu državu, ona se svakako neće zvati Srbija, ta greška je napravljena 1918. godine.

​Srpske zemlje su dvojake: u dve države članice UN srpski narod je suveren – u Srbiji i Bosni i Hercovini. To su bez svake sumnje srpske države. Ova činjenica ne smeta neophodnosti da BiH bude i bošnjačka i hrvatska. Da nije tako ona ne bi bila u posebnim odnosima sa Hrvatskom, kao što ne bi bila i posmatrač u Konferenciji islamskih zemalja. Crna Gora je jedina evropska država koja nema nacionalnu većinu, a nametnut joj je model crnogorske nacionalne države.

Demokratska Crna Gora mora da uvaži Crnogorce, Bošnjake, Muslimane i Srbe, baš kao i nacionalne manjine. Ako ih uvaži, ona će postati što je i bila – i srpska zemlja. To Crnoj Gori može samo da koristi – da bude Austrija Srpstva, balkanska Švajcarska… da se pomiri sa svojom prošlošću i tradicijama i krene ka novoj budućnosti bez opterećenja laži, nasilja, kriminala i tekovina fašizma i komunizma.

​U drugom pogledu na Balkanu postoji trideset i sedam istorijskih oblasti u kojima živi srpski narod. Većina je na teritoriji Srbije i Republike Srpske, u nekima je srpski narod gotovo iskorenjen, u nekima, pre svega u Crnoj Gori, Srbi ne uživaju ravnopravnost.

​Autorima iz “DFC”-a je bolje da pređu na pravljenje piletine. Metodološki loše urađen izveštaj, zasenio je “Istinomerov” neprofesionalizam. Tvrde da se zalažem za “Srpski svet”, da želim da asimilujem Crnogorce?! Tako što tražim da se onima koji govore srpski jezik omogući da se slobodno opredele? Tvrde da sam pozivao na linč crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića!?

Oba izvora su javna i audio-vizuelna. Tako da im nepismenost nije prepreka da razumeju šta sam rekao. Da sam pozivao na linč bio bih procesuiran makar u Crnoj Gori, a ja upravo čekam zelenaški pasoš premijera Krivokapića.
​Vreme je za istinu.

Došao je čas pravde. Ako ih sadašnja vlada propusti biće prokleta pred pokolenjima koja će doći u narednim vekovima. Mila Đukanovića na decenijsku robiju može da pošalje obična analiza privrednog registra i katastra. U pilićare, ove dukljanoidne analitičare može da prekomanduje već samo pretresanje spiska donatora i njegovo upoređivanje sa stvarnim stanjem.

5 Comments
 1. Marko komentariše

  Ovaj Antić je govedo,tj raga najobičnija.

  4
  8
  1. niksicki komentariše

   Vazno je da si ti ljudina. To sto preko tastature i iz duboke anonimnosti vredjas doktora nauka sa Kembridza puno govori o tebi kao osobi. Ali vjerujem da ti to ne mozes da razumijes. Ali nije to tvoj glavni problem sa njim. On je Vas katunjane iz Cuca okarakterisao kao nemoralne i ljigave, na celu sa vasim kameleonom Zdravkom. To tebe muci, zato ti pljujes profesora Antica. Jer je razotkrio Cucki klan, za koji odje botujes za pisljivi sendvic. Isken da budem mislim da je profesor Antic bio preblag prema vama katunjanima. Vi ste gori nego sto je on napisa.

   5
   1
 2. Ivi komentariše

  Trebalo bi vam dobrano skratiti priču po ovim portalima.

  2
  8
  1. Marko komentariše

   Pitajte njegove kolege i studente šta misle o njemu i njegovim ljudskim vrikednostiđa.Nijesam mislio na politiku,mada mu je i ona takva.

   4
   3
 3. Sd boka komentariše

  Antic kao i uvijek odlican. Bice Srbi vecina u Crnoj Gori

  4
  3
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.