Srpski mediji: Darko Elez prije izručenja otkrio tajne “kavačkog” klana!

0

Darko Elez (41), jedan od najopasnijih kriminalaca u regionu, izručen je iz Srbije Bosni i Hercegovini u srijedu, oko 18.50, kada je helikopterom sleteo na sarajevski aerodrom. Prilikom njegovog izručenja došlo je do ozbiljnih komplikacija, a promiojenjen je plan njegovog prevoza iz bezbjednosnih razloga. Cijela operacija je kasnila jer je Elez neposredno pred put bio na poligrafu, gdje je ispričao sve o tajnama “kavačkog klana”, s kojim je povezivan.

Kako saznaje Srpski telegraf, prvobitni plan bio je da Elez bezbjednosnim konvojem bude prebačen do Sarajeva, preko Hrvatske, ali su istražni organi utvrdili da to nije dovoljno bezbjedno.

U poslednjem času organizovali su promjenu plana prevoza. Zatvoreniku su stavili šlem i pancir i konvojem ga prevezli do granice sa BiH, gde su ga čekala dva helikoptera MUP Srbije. Taj plan nije izveden u planirano vrijeme jer je Elez uoči polaska tražio od inspektora da ispriča sve o zločinima s kojima se povezuje, a među njima je i saradnja s “kavačkim klanom”. Nakon toga mu je pozlilo. Krenuli su čim mu je bilo malo bolje, ali je s njim ipak krenulo i medicinsko osoblje – ispričao je za Srpski telegraf izvor iz istrage.

Čim je, uz veliku policijsku pratnju, stigao na aerodrom u Sarajevu, uz osmijeh se obratio novinarskim ekipama i rekao: “Šta snimate”, a nakon toga je prevezen u Tužilaštvo BiH, gdje čeka odluku o jednomjesečnom pritvoru u zatvoru u Foči.

Elezov advokat Duško Tomić izjavio je za bosanske medije da se u Beogradu “odigrala prava drama”.

Izazvan je veliki haos u Beogradu. Umalo da Darko ne sleti u Sarajevo. Na poziv sudije i tužioca sam krenuo u Sarajevo i u međuvremenu sam sa aerodroma dobio informaciju da Elez neće poletjeti iz Beograda. Rečeno mi je da mu je pozlilo, da je u teškom stanju i da će izručenje biti odloženo – ispričao je Tomić i dodao da mu je klijent pri susretu ispričao da je bio na poligrafu.

Branilac je naglasio i da mu je Elez ispričao da se oseća prevareno.

Rekao mi je da je prevaren i od Srbije i od BiH jer mu u rešenju piše da ne može biti izručen. Tvrdio je da je ovo politička odluka i da će mu suditi u predmetu “Lutka” – ističe branilac bosanskog kriminalca.

Povezan sa ubistvom Miše Ognjanovića

Ako bude izručen Srbiji, Darko Elez biće pod istragom i za ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Prema nezvaničnim informacijama, lični opis Ognjanovićevog ubice podsjeća upravo na Eleza, a ne na ljetos likvidiranog Strahinju Jovanovića.

Advokat: Tražićemo da ga vrate u Srbiju

Advokat Duško Tomić kaže da ima informacije da će tužilaštvo Darku Elezu suditi u predmetu “Lutka”, koji se odnosi na više ubistava u BiH, i za organizovani kriminal, ali da to, prema bilateralnom sporazumu BiH i Srbije od 2015. nije moguće.

Ukoliko budu tražili da mu se sudi u BiH za predmet “Lutka”, tražiću od međunarodnih instanci da se vrati u Srbiju – rekao je Tomić.

Osim saradnje sa crnogorskim kriminalcima, Darko je na poligrafu odgovarao i na pitanja o povezanosti sa kriminalcem Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja, kao i s bivšom državnom sekretarkom MUP Srbije Dijanom Hrkalović, koja je pod istragom zbog saradnje sa raznim mafijašima. Ona je u ponedeljak saslušana u SBPOK i zbog Eleza, za kojeg tvrdi da ga ne poznaje, iako su inspektori utvrdili da je godinama pokrivala njegove zločine.

Elez je u decembru uhapšen u Batajnici, a do srijede je bio u ekstradicionom pritvoru. Bosansko tužilaštvo ga tereti za više ubistava na području Istočnog Sarajeva 2018. i 2019, kao i planiranja i pokušaja ubistava na području Bijeljine, te za iznude, zastrašivanja i druga krivična dela. Među tim zločinima su i likvidacije Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića, koji su ubijeni u Lukavici 2018. i 2019.

Strahuje od osvete

Elez se plaši odlaska u zatvor u Foči jer misli da će tamo biti likvidiran.

Rekao mi je da poručim, ako ga pošalju u zatvor u Foči, da će ga tamo sigurno ubiti. On je spreman da sarađuje i da otkrije saznanja o brojnim istragama. Rekao mi je da zna ko je ubio sarajevske policajce i da je to povezano s narkoticima. Rekao mi je da će otkriti i ko je naredio da se likvidira banjalučki biznismen Slaviša Krunić. Darko vjeruje da se svi u Bosni plaše njegovog dolaska jer su svjesni koliko zna i o policajcima i o tužiocima. Tvrdi da će otkriti mnoge detalje iz podzemlja ako mu se pruži zaštita. Takođe, ispričao mi je da je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici upoznao brojne robijaše, pa tako i Čabu Dera, ali da s njim nije ulazio ni u kakve poslove, istakao je Duško Tomić.

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici odležao je kaznu od devet godina zbog iznuda i droge, a na slobodu je pušten u novembru 2017.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.