Srpski atletičar osvojio srebro: Armin Sinančević novi je vicešampion Evrope!

0

Srpski atletičar Armin Sinančević novi je vicešampion Evrope! On je na prvenstvu u Minhenu u finalu u ponedeljak do srebrne medalje došao hicem od 21,39 u petoj seriji. To je najbolji rezultat nekog srpskog predstavnika u finalima EP.

Zlato je pripalo Hrvatu Filipu Mihaljeviću, dok se na podijum kao treći popeo Čeh Tomaš Stanek. Mihaljević je u poslednjoj seriji, kada je već bilo odlučeno da će osvojiti zlato, bacio velikih 21,88.

Ovo je druga medalja za Srbiju u bacanju kugle, a prvu je 2012. u Helsinkiju osvojio Asmir Kolašinac, bila je to bronza. Kolašinac je nastupio u finalu u ponedeljak, ali nije bio blizu konkurencije za medalje.

Krenuo je Sinančević dobro – u prvoj seriji je bacio 21,07 metara, a u drugoj je prestupio uvidevši da neće biti zadovoljan rezultatom (19,65). Treći hitac bio je odličan – 21,24 metra, pa je predstavnik Srbije bio prvi.

Ipak, tada Hrvat Filip Mihaljević „stupa na scenu“ sa odličnih 21,27 i prelazi u vođstvo. Sinančevića je potom prestigao i Čeh Tomaš Stanek sa 21,26. Mihaljević ubrzo baca velikih 21,53 i uvećava vođstvo.

Sinančević u četvrtoj baca 20,97, ali u petoj izbija na drugu poziciju hicem 21,39. U poslednjoj seriji bacio je Armin 21,32 i potvrdio veliki uspeh – srebro. Njegov najbolji hitac dana došao je u kvalifikacijama (21,82).

U finalu je nastupio još jedan srpski kuglaš – Asmir Kolašinac je takmičenje završio na osmom mestu sa najboljim rezultatom 20,18.

Sinančević ima 26 godina, rođen je u Brodarevu, a na Olimpijskim igrama u Tokiju zauzeo je sedmu poziciju. U 2022. godini je u odličnoj formi, a na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu osvojio je zlatnu medalju hicem 21,29.

Srbija je u istoriji EP od 2006. godine osvojila ukupno sedam medalja, a dosad samo jednu zlatnu. Nju je osvojila Ivana Vuleta (tada Španović) 2016. godine u Amsterdamu u skoku udalj.

Prvog dana prvenstva delile su se medalje u maratonu, a srebro je u ženskoj konkurenciji osvojila Hrvatica Matea Parlov Koštro.

Kod žena je u bacanju kugle najbolja bila Holanđanka Džesika Šilder, srebro je pripalo Auriol Dongmo iz Portugalije, a bronza još jednoj Holanđanki – Jorinde van Klinken.

Videli smo i finalnu trku na 10.000 metara u ženskoj konkurenciji – ova prvakinja Evrope je Jasemin Džan iz Turske. Na postolju su se našle još Ajliš Mekolgan iz Velike Britanije i Lona Kemtai Salpeter iz Izraela.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.