“Srpska pravoslavna crkva nikada nije objavila da će da ruši državu, dok je vladajuća partija najavila da će osnivati crkvu”

2

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru da nema ni jednog pedlja povlačenja i nikakvih kompromisa uz podsećanje da je Crna Gora sekularna država. Srpska pravoslavna crkva nikada nije objavila da će da ruši državu, dok vladajuća partija najavila da će osnivati crkvu i to je uzrok današnjeg stanja u Crnoj Gori.

–Nema nikakvih dogovora, pregovora, kazao je Perović, ističući da „Sekularna država je nešto najbolje što može da bude“ i podsetio na Ustav po kome su crkva i država odvojene.

–Neka niko nikoga ne dira. Možemo da se poštujemo, možemo da sarađujemo, kako da ne, ali da se niko nikome ne meša. Srpska pravoslavna crkva, ni jedna njena eparhija nije ni na kakvom saboru, nije ni na jednoj liturgiji objavila da će osnivati partiju, da će da uđe u Vladu, niti će da rušiti državu. A, Boga mi, vladajuća partija je objavila da će osnivati crkvu. Zato smo došli do ovog Zakona (Zakona o slobodi veroispovesti), kazao je Perović.

Povodom optužbe da su protesti politički, Perović kaže „jesu politički“.

–Razlozi našeg okupljanja su politički. U Skupštii su izglasali političari jedan loš Zakon, mi se obraćamo relevantnim političkim adresama da to reše, i ovo može biti rešeno samo politički. Ili će Ustavni sud nekim čudom presuditi drugačije nego što svi očekujemo, ili će Skupština izglasati neki drugi Zakon, Ili će Vlada nešto uraditi. Dakle, sve je od početka do kraja tema politika. Ali treba dobro razlikovati uzrok i povod, kazao je rektor.

On je istakao da je uzrok nešto temeljno, a povod je površinski, sekundaran. Povod naših skupova jeste da se na nas obrušila loša politička odluka, mi, kao crkva našli smo se na udaru jedne loše političke odluke, jednog Zakona koji je donet bez dovoljno transparentnosti, Zakon je antiustavan i diskriminacioni.

–Priroda naših skupova je crkvena. Na našim skupovima poručujemo- mičite sa nas ovo političko ruho koje ste nam nabacili, a koje se zove antisekularni zakon, anitiustavni zakon. Član 14 Ustava kaže da su crkva i država odvojene. To znači da organizaciono, u prirodi svojoj,  jedna drugoj ne treba da se mešaju u unutrašnje poslove. Ne samo da su po Ustavu odvojene, već su slobodne u vršenju svojih crkvenih poslova. To je Ustav Crne Gore, a Zakonom hoće da država preuzme hramove, pa kad ih preuzme da ona određuje šta će sa njima biti, kada će se otvarati vrata… Zamislite da država raspravlja kako se vrši liturgija, gde stoji đakon, kad ulazi Vladika…Probali su da objasne kako neće, ali ne, i njihovi su se istrčali u izjavama. Dakle država hoće da preuzme crkvenu imovinu, pa da ona njome raspolaže što je antiustavno. A, ako je nešto antiustavno o tome ne treba ni pričati koje su mu još mane, kazao je Perović.

Rektor je istakao da je povod Zakon, a uzrok kongres vladajuće partije prošle godine na kome je rečeno da će oni da „obnove, formiraju crkvu“.

–Partija, sekularna građanska hoće da osnuje, formira crkvu i onda imate predsednika koji to kaže, pa članove glavnog odbora. To je partijski program. Nije se ovo slučajno desilo. Namerno su napravili ovakav nakaradni Zakon da bi sproveli onakav nakaradni partijski program koji kaže „mi hoćemo državnu crkvu“. To je uzrok temeljni ovih naših dešavanja. Ustav propisuje da smo mi građanska država- sekularna i da država ne može imati državnu crkvu, to je po ustavu, zaključio je Perović.

2 Comments
  1. Yox komentariše

    Valjda mislis preuzeti drzavu od sotone ane rusiti?Ako mislite da ste pametni vi ostavite drzavu sotoni i dalje.

  2. Mojsije komentariše

    Vratiti Crnogorsku pravoslavnu crkvu a Srpskoj pravoslavnoj crkvi se zahvalite “na saradnji” koja je trajala od 1920-te godine. Da biste bili sigurni da drzava ne otudji neku imovinu koja je sada upisana na crkvu treba u zakonu ubaciti klauzulu koja bi zastitila “crkvenu imovinu od bilo cije zloupotrbe”. U toj klauzuli treba da stoji da drzava ne moze otudjiti bilo koju “crkvenu imovinu” ili promijeniti svrhu upotrebe ili dati u zakup,…..bez saglasnosti Cetinjske mitropolije. Isto tako u reciprotitetu.A onda cemo svi pravoslavci, I oni koji se izjasnjavaju kao Srbi i oni koji se izjasnjavaju kao Crnogorci, da stitimo nasu zajednicku Crkvu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.