Srbima ne trebaju neprijatelji

0

Piše: dr Petar Milatović Ostroški

Dragi rođače, za predsjednika Crne Gore Daanilovgrađani i svi Bjelopavlići masovno su za tebe glasali. Ti kao predsjednik trebaš da znaš šta se radi dolje u bazi. Od brojnih primjera javnih besprimjera ističem ovaj koji se direktno tiče nas u Danilovgradu, a koji je paradigma opšteg posrnuća na svim nivoima i po širini i po dubini.

„Ugledni“ Danilovgrađanin, Zdravko Gavrilović, porijeklom iz nekog mjesta u Srbiji, nastanjen u Danilovgradu napisao je prijavu u danilovgradskoj policiji protiv mene zbog moje objave na društvenoj mreži, a ta objava u cjelini glasi:
„“Ugledni“ Danilovgrađanin Zdravko Gavrilović godinama mi bezočno dosađivao da mu u Beču nađem „neku babu da joj se nakači na grbaču“. Čuo sam da je izvesna Šefkija Redžović nedavno napustila bečki starački dom i da traži partnera u njenom velikom stanu.“

Da krenem iz početka.

Naime Udruženje građana „Bijeli Pavle“ u Danilovgradu organizovalo je promociju mog dokumentarnog djela „Srpsko blago u Beču i Vukova prodaja srpskih relikvija“ 19. novembra 2019. godine. U prepunoj sali Domu kulture o mom književnom, novinarskom i naučnom radu , između ostalih, govorili su: Ognjen Dragović (preminuo), Pero Radonjić, Lutovac (preminuo; Veljko Topalović i drugi.

Poslije te promocije izvjesni Zdravko Gavrilović, koga nisam poznavao niti znao da uopšte postoji, često me opsijedao nebuloznim pitanjem mogu li mu naći „neku babu da joj se nakači na grbaču“.

Odmah mi je bilo jasno da je riječ o osobi koja ima zle namjere čiji je cilj da me sa pijedeastala znanja spusti na nivo kaldrme koja je puna izgaženih ispljuvaka.

Ignorisao sam te nebuloze, ali sam se kod dobro obaviještenih ljudi u Danilovgradu raspitivao o toj osobi. Neću da iznosim šta mi je sve o toj osobi rečeno.

Nebulazna pitanja postavljao mi je stalno kad me god vidio u uperiodu od novembra 2019. do oktobra 2022. godine kad smo prekinuli svaki kontakt isključivo njegovom krivicom, a evo zašto.

Naime, krajem 2022. godine riješio sam da obnovim rad zamrlog Udruženja pisaca u Danilovgradu koje je stagniralo u periodu moje emigracije od 29. novembra 1983. do 15. juna 2020. godine, dakle da prvobitno Udruženje pisaca registrujem kao nevladinu organizaciju jer 1971. godine, nije bilo zakonskih uslova da se Udruženje pisaca u Danilovgradu registruje kao nevladina organizacija.

Članovi Udruženja pisaca u Danilovgrdau 1971. godine bili su: Zoran Lakić, akademik; Bogić Radunović; profesor, Dragiša Perović; profesor, Božidar – Bonjo Drašković, profesor; Žarko Mališić, pjesnik, LJubomir Kovačević, profesor, Branislav Miko Stanišić, profesor; Svetozar Popović, pjesnik; Danilo Jaredić, pjesnik; Zdenka Prelević, pjesnikinja i kasnija poznata pjevačica narodnih pjesama; LJubomir Pavićević Slapski, protojerej stavrofor, Božidar Pavićević, pjesnik i mnogi drugi. Ja sam u to vrijeme bio predsjednik Udruženja pisaca u Danilovgradu i otganizovao sma brojne knjičevne nastupe svim članovima u: danilovgradu, Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Baru, Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Pljevljima, Plavu Gusinjum Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu.

Za osnivanje NVO (kako bi se obnovio rad Udruženja pisaca osnovanog 1971 godine) potrebna su tri lica u Inicijativnom odboru. Odlučio sam da pozovem Iliju Vukovića, pjesnika i pozvao sam Zdravka Gavrilovića da bude treći član pored mene, iako je prije toga prema meni postupao sasvim negativno i nekorektno sa nesuvislim malograđanskim pitanjima moja ne dolikuju čovjeku, a pozvao sam ga da bude član Inicijativnog odbora jer kao istinski vjernik izuzetno poštujem svetu instituciju hrišćanskog praštanja.

Prvo sam obavio razgovor sa Zdravkom Gavrilovićem koji je, navodno, bio oduševljen idejom i pristao da uđe u Inicijativni odbor. Zakazao sam sastanak nas trojice: mene, Zdravka Gavrilovića i Ilije Vukovića.

Na sastanku sutradan Zdravko Gavrilović je odustao rekavši mi: „Petre, ne smijem biti član nijednog udruženja građana jer ću dobiti otkaz u firmi“.

Znao sam da je u pitanju najobičnija laž i malograđanski blef. Za mene je bio završen razgovor s njim jer sam znao da je već član raznih udruženja, kao na primjer, udruženje „Zavičaj“, „Bijeli Pavle“, Udruženje novinara Crne Gore i tako dalje, da ne nabrajam dalje, a umjesto njega član Inicijativnog Odbora postao je Vladimir Jovanović.

Dakle, ponudio sam mu bio da bude član Inicijativnog odbora kako bih mu pružio šansu da bude prema meni čovjek, a ne da mi maliciozno, bezobrazno postavlja nesuvislo pitanje da mu u Beču nađem „neku babu da joj se nakači na grbaču“. Drugim riječima, htio sam da ga sačuvam od njega samog kako se ne bih stidio umjesto njega koji se ne stidi, jer da se stidi ne bi mi postavljao takva nebulozna pitanja u periodu od 2019. godine do kraja 2022. godine.

Prvobitno Udruženje pisaca u Danilovgradu iz 1971. godine registrovano je 2022. godine kao nevladina organizacija „Međunarodno udruženje književnika i umjetnika „Gorski vidici“. To udruženje danas ima 800 članova iz: Crne Gore, Srbije, Repubike Srpske, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Rusije, Rumunije, Češke, Slovačke, Austrije, NJemačke, Švajcarske, Engleske, Francuske, a među počasnim članovima nalaze se i dva nobelovca, što prilinjava čast ne samo Danilovgradu nego i cijeloj Crnoj Gori.

Da zaključim, umjesto da se svi zajedno raadujemo kolosalnim značajem Međunarodnog udruženja književnika i umjetnika „Gorski vidici“, dočekali smo da Zdravko Gavrilović podnosi prijavu policiji protiv mene zbog onoga što sam otkrio ono sa čim mi je bezočno i primitivno godinama dosađivao,a godinama sam čekao da se sam revidira, da bude čovjek i jednostavn kaže- izvini, šalio sam se.

Ovako žalosni Zdravko Gavrilović hoće klasičnom zamjenom teza da mi natovari odgovornost zbog njegove primitivne neodgovornosti.

S nestrpljenjem očekujem sudski poziv i tada ću mnogo toga da otkrijem, što neće biti dobro po samog Zdravka Gavrilovića.

Pored ovakvih „Srba“ Srbima zaista ne trebaju drugi neprijatelji.

Dovoljni su sebi samima!

Sapienti sat!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.