Srbija proslavila svoj dan: Sve nam je džabe ako nemamo ljudi

0

Centralna državna ceremonija obilježavanja Dana državnosti održana je danas u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsjednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsjednika RS Milorada Dodika. Svečanosti su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije i veliki broj građana. Prije početka državne ceremonije, patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da ćemo Srbiju odbraniti od uticaja i interesa velikih sila, ali da je još važnije da sačuvamo i obnovimo naš narod, jer “sve nam je džabe ako nemamo ljudi”.
“Za to nam je potrebna podrška svakog pojedinca u Srbiji – rekao je Vučić, ukazujući na dramatičan pad nataliteta.
Objasnivši da nam je sada potrebna i sudbonosna i istorijska odluka, onakva kakvu su prije dva vijeka donijeli viđeni Srbi u Orašcu, Vučić je poručio i da, imajući to iskustvo, danas možemo sve “jer su nas oni tome naučili”.
To, kako je rekao, može da stane u riječi koje je tada izgovorio “nepismeni Miloš sanjajući da svi Srbi pišu, a ta je riječ – sloboda”.
– I danas dok ovde stojim, stojim na mjestu koje postoji u svakome u nas. Ogromna je obaveza, sve što nas čeka u danima pred nama, moramo da rješavamo, a da nam ruke i obraz ostanu čisti. Moramo da dajemo, a da ništa ne izgubimo, da se pomirimo, a da ostanemo časni – poručio je te dodao: “Možemo da nađemo rješenje kao što su ga oni tražili i našli opredjeljujući se u 19. vijeku za život u modernoj državi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.