Srbija i Rusija osnivaju Institut za očuvanje sjećanja na borbu protiv fašizma

0

Delegacija Narodne skupštine Srbije predvođena predsednicom Majom Gojković učestvovala je na petom zasedanju Komisije za saradnju između Narodne skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije.

Na sastanku u Moskvi razgovorima sa srpske strane o važnim temama poput realizacije bilateralne saradnje između dve države u oblastima poput energetike i inovativnih tehnologija, te jačanju međunarodne i i regionalne bezbednosti prisustvovali su i Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine, Žarko Obradović, Dragomir J. Karić, Dubravka Filipovski i Sandra Božić. Sa ruske strane u radu Komisije je učestvovala i Valentina Tereškova, prva žena u kosmosu.

Posebna pažnja je uoči obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu posvećenja ponovnom buđenju nacizma, jedne od najvećih pošasti čovečanstva, i pokušaju prekrajanja istorije od strane neonacističkih grupa kako bi se zločini umanjili ili, pak, u potpunosti negirali.

Na zasedanju Komisije predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je predložio da se što pre formira Institut za očuvanje istorijskog pamćenja kako bi se zajedničkim snagama izborili protiv revizionizma istorije i uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.