Sramno ponašanje direktorke Gimnazije: Progoni maturante zbog obilježavanja NATO zločina

0

Direktorica danilovgradske Gimnazije “Petar Prvi Petrović Njegoš” Nataša Latković, pozvala je roditelje đaka koji su 24. marta obilježili godišnjicu NATO agresije da danas dođu u školu, kako bi bili prisutni dok njihova djeca daju izjave.
Latković je za “Slobodu” potvrdila da su roditelji pozvani da danas dođu u školu, ali ona smatra da u tome nema ničeg neobičnog.
– Djeca u prisustvu roditelja treba da daju izjave o prestupu koji su počinila prije nekoliko dana – rekla je Latković, ali nije željela detaljnije da objasni svoju odluku, a posebno da odgovori na pitanje, zašto je ponašanje učenika toga dana kvalifikovala kao prestup.
Grupa đaka te škole 24. marta ispred školske zgrade razvila je transparent na kojem je pisalo “GENERACIJA ‘99 U INAT!”, a nosili su i majice na kojima je bila nacrtana meta. To nije prvi put da učenici Gimnazije u ovom gradu organizuju obilježavanje godišnjice NATO agresije, izražavajući na taj način bunt protiv zločinačkog napada na njihovu zemlju, u kojoj su nedužni građani bili meta “Milosrdnog anđela”, kako je ta vojna Alijansa nazvala čin agresije. Kada su učenici prošle godine izveli sličan performans puštajući u holu škole papirne makete NATO aviona uz imitaciju zvuka sirene za uzbunu, iz Ministarstva prosvjete su insistirali da ih uprava škole kazni. Tadašnja direktorica škole Slavica Pavićević je ipak odbila da to uradi. Poslije nekoliko mjeseci, ona je ekspresno poslata u penziju.
Sadašnjoj direktorici Nataši Latković nije prvi put da se, zarad svoje fotelje, dodvorava pretpostavljenima u Ministarstvu prosvjete i okreće protiv njenih učenika. Nedavno je čak i policiju pozivala da spriječi učenike Gimnazije koji su sličnim performansom branili izvorno pismo – ćirilicu.
Umjesto da na sličan način, ne samo rukovodstvo škole, već i države, obilježi godišnjicu NATO bombardovanja i izrazi protest protiv bezumnog agresorskog čina, insistiraju i traže kazne za one koji su osvjetlali i svoj i njihov obraz pred svekolikom javnošću. Nasuprot svijetlom primjeru učenika, ministar vojni Predrag Bošković, svojom odlukom zabranio je polaganje cvijeća na mjestu pogibije prve žrtve NATO zločina u Crnoj Gori. Na taj način je, kako je ocijenjeno, Bošković pokušao da opere krvave ruke NATO zločinaca, koji su 78 dana i noći, bez ikakavog povoda, sijali smrt u Srbiji i Crnoj Gori. Boškoviću i ostalim marionetama koje je u Crnoj Gori instalirao NATO, važnije je da se dodvore svojim mentorima, nego da saosjećaju sa žrtvama i porodicama ubijenih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.