Spomenik Stefanu Nemanji, novi simbol Beograda

0

Rasovi  na spomeniku Stefanu Nemanji privode se kraju, a stanovnici prestonice ovih dana su u mogućnosti da, po prvi put, ovo umjetničko djelo vide u punoj veličini.

Novi simbol grada i Savskog trga biće svečano otvoren 27. januara, na Svetog Savu.

Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić je ranije rekao da obnova Savskog trga na najbolji način pokazuje kako se Beograd mijenja i uređuje poslednjih osam godina.

– Sjetite se samo kako je izgledao trg ispred stare željezničke stanice prije samo dvije godine. Taksi stanica, posječeno drveće, autobuska okretnica, spomenik od zarđalog gvožđa koji nisu prihvatali ni oni kojima je bio namenjen. Danas je to najveći i najlepši pješački trg u Beogradu, čija je površina 32 hiljade metara kvadratnih, urađen prema projektu jednog od najboljih arhitektonskih biroa u Evropi iz Madrida, sa velelepnim spomenikom osnivaču najvažnije srpske srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je izvajao Aleksandar Rukavišnikov, jedan od najvećih evropskih vajara – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda i dodao da je obnovljena i osvetljena fasada stare željezničke stanice, koja će postati Muzej istorije Srbije – rekao je Vesić.

 

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će poslije Svetog Save obići spomenik i istakao da će “Savski trg biti među nekoliko najljepših u cijeloj Srbiji”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.