Spajić i Milatović u Hrvatskoj: Podrška evropskom putu Crne Gore

14

Na poziv ministra finansija i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr Zdravka Marića, ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, mr Milojko Spajić i mr Jakov Milatović, borave u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj, u cilju daljeg unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje. Kako je saopšteno iz Vlade, ova posjeta je znak snažne podrške Hrvatske na evropskom putu Crne Gore.

Tokom prvog dijela zvanične posjete Hrvatskoj, ministri u Vladi Crne Gore sastali su se sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja  Hrvatske dr Tomislavom Ćorićem i sa ministrom finansija i potpredsjednikom Vlade Hrvatske, dr Zdravkom Marićem, a planiran je i sastanak sa ministarkom turizma i sporta dr Nikolinom Brnjac, kao i posjeta Hrvatskom Telekomu, Hrvatskoj elektroprivredi, kompaniji Rimac automobili, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Milatović je prezentovao da nova Vlada Crne Gore ima jasan cilj da ubrza proces pristupanja EU, koji se do sada relativno sporo odvijao. Crna Gora je, činjenično, lider u EU integracijama, ali je ona to bila zato što nije imala određene geopolitičke probleme poput drugih zemalja u regionu. Crna Gora već osam godina pregovara sa EU, a sva poglavlja su tek otvorena.  Dakle, naša država je mogla mnogo brže da napreduje u tom pravcu i u mandatu ove Vlade će završiti započeti proces. Dogovoren je ponovni susret dva ministarstva zajedno sa privrednicima dvije zemlje.

Spajić je istakao strateški značaj partnerstva ove dvije zemlje, i zahvalio se na podršci Republike Hrvatske na evropskom putu. Naglasio je da Crna Gora i Hrvatska sarađuju dugi niz godina u okviru multilateralnih foruma, kao i kroz niz drugih projekata u cilju jačanja fiskalne održivosti i efikasnog upravljanja javnim finansijama u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

Tokom sastanka je bilo govora o aktuelnim mjerama fiskalne politike koju Vlada sprovodi sa ciljem jačanja stabilnosti i održivosti javnih finansija. Domaćini su se složili i pohvalili vanredan uspjeh postignut novim budžetom i projektovanim deficitom od samo 3%.

“Naše brzo reagovanje na stanje koje smo zatekli, emtovanje obveznice, osnivanje nove nacionalne avio kompanije, rješavanje pitanja kredita za autoput, kao i pomenuti budžet su samo potvrda naše posvećenosti evropskom putu i odlučnosti da budemo prva sledeća država koja je pristupila EU, ali i da građanima objasnimo šta taj put sa sobom nosi”, poručio je on.

Ćorić je poželio novoj Vladi Crne Gore da iskoristi ove istorijske promjene koje su se desile u Crnoj Gori pohvalivši viziju koju je čuo od ministara, a koja će na najbolji način služiti promovisanju evropskih vrijednosti. U tome imaju podršku svojih susjeda u Republici Hrvatskoj.

Izrazio je zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima ove dvije države.

“Po pitanju podrške i pomoći Republika Hrvatska stoji na raspolaganju Crnoj Gori. Približavanje EU nosi određenu dinamiku, ali činjenica da ste odlučni u ubrzanju prilasku EU sa naše strane može da nosi samo pozitivne komentare. Konsultacije po pojedinim pitanjima uvijek možemo organizovati kako na terenu, tako i u kontraposjeti, tako da očekujte potporu i Hrvatske i nas u ministarstvu u tom dijelu“, zaključio je ministar Ćorić.

Na sastanku sa potpredsjednikom Marićem, Milatović je rekao da je vrlo svjestan činjenice da se obije zemlje suočavaju  sa krizom koja je nastala uoči pandemije i da je dobro da se zajednički sagledaju izazovi i analiziraju planovi ekonomskog razvoja.

“Crna Gora želi da se upozna sa modelom poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kako bi sagledala mogućnost prilagođavanja Investiciono-razvojnog fonda i stavljanja istog u bolju funkciju ekonomskog oporavka, ali i kako na najbolji način da iskoristi evropske fondove u cilju restrukturiranja privrede i izgradnje infrastrukture. Pored toga ova posjeta ima za cilj i da informiše privrednike i preduzetnike iz Hrvatske o viziji koju ima nova Vlada, u cilju intenziviranja poslovne saradnje“.

Na sastanku sa ministrom finansija i potpredsjednikom Vlade osim jasne podrške koju je Crna Gora dobila na svom evropskom putu, bilo je govora i o nacionalnom planu oporavka koji sprema Hrvatska.

“U Republici Hrvatskoj ćete imati dobar primjer pristupanja EU kao i podršku na tom putu. Današnji sastanak bio je dobar dijalog na temu koje su od zajedničkog interesa i pitanja. Mi smo i dalje najmlađa članica EU, taj  proces samog pristupanja i pregovaranja je vrlo svjež i dobro znan, tako da smo između ostalog ponudili i različite vidove saradnje i pomoći po različitim aspektima. Dotaknuli smo se i nekih specifičnih tema poput infrastrukture i svega onoga što je Hrvatska učinila proteklih godina da se na neki način vuku i vežu paralele, i sa idejama koje ima i crnogorska strana, ali i teme koja je u Hrvatskoj  prioritetna i primarna, a to je Nacionalni program oporavka i otpornosti. Dakle, jedna jaka finansijska platforma koja je na razini Evropske unije usaglašena i izdogovarana na nivou čelnika zemalja. Mi ćemo taj dokument u idućim danima finalizirati i poslati ga u Brisel i ono što je još važnije je pitanje i njegove kao takve implementacije, pa mi je drago da su se kolege interesirale i za sami taj dokument ali još važnije i za njegovu srž.“

Ministri Spajić i Milatović će u toku sjutrašnjeg dana posjetiti ministarku turizma i sporta u Vladi Hrvatske, dr Nikolinu Brnjac.

14 Comments
 1. alf komentariše

  Jos samo da posaljete delegaciju za proslavu etnickog ciscenja i genocida u Knin i onda da vjesamo Mandica za jaja sto ne rusi tu nakaznu vlaadu idiota !

  28
  4
  1. Vasoje komentariše

   Srbi su otišli u potragu za bolji život.

   5
   18
   1. alf komentariše

    Sto ti ne krenes u potragu za mozgon?

    10
    1
 2. Mihailo komentariše

  Otiće da prose i u NDH i u Veliku Albaniju i u Bosanski pašaluk, samo u Srbiju neće ni rodbini u posjetu.

  15
  1
 3. Kontra revolucija komentariše

  Pako kopiraju u toj podršci hrvatski ulazak u EU onda nek vam je bog u pomoci !.
  Odkakoje Hrvatska u EU ide samo nizbrdo !.
  Prezaduzena, sve što je bilo dobro rasprodato ili nestalo, infrastruktura na dnu lestvice EU, mladi beze a starima sve manje penzije, inaju više socijalnih slucajeva nego zadnja rupa Evrope tzv. Kosovo !.
  Crna Goro, na dobrom putu si u propast od te njihove podrške !.
  Ali imacete svaki dan Tomsonovu muziku kao uspavaljku, i to je nešto !.

  12
  2
  1. Vasoje komentariše

   Hrvati razjebaše austrougarsku, pa kraljevinu, pa sfrj, e sad će i eu, ajmo braćo hrvati gonjaj bandu preko izvora, zds,zds

   1
   5
   1. Slobo komentariše

    Govno vasoje srbi su sjevali Austrougarsku ti Pulses kao Mals Veba kad sere

    1. Momo komentariše

     Ne izvrći historiju, srbijanska pobeguljska genocidna vojska pobjegla u 3lpm na neki pusti otok, da nebi CG junačke vojske… da se ne ponavljamo, onomad konji bliže traktori

 4. NikšićGolijaKiM komentariše

  Nama Srbima je ostalo da pjevamo zajedno sa svojom BRAĆOM krajišnicima dok se jednog dana ne vrate na svoja ognjišta. Niko od te delegacije iz Crne Gore ne pita te FUKARE iz Hrvatske kad će dozvoliti povratak za preko 500 hiljada SRBA koje su protjerali sa svojih ognjišta ali šta briga baću crnogorce za braću krajišnike iliti šta briga lažnog vjernika Krivokuću o tim ljudima a umije izigravati vjernika koji ide da se moli u SPC.

  https://www.youtube.com/watch?v=h6LU_Qn2pyU

  11
  4
  1. Vasoje komentariše

   Neće srbi da se vrate, lepše im u CG na 5 socijala, državni stan ili kuća za 0 rura, ne plaćaju penziono i zdravstveno

   1
   8
   1. Momo komentariše

    Potpisujem, nitko nije opljačkao CG ko srbijske Pobegulje 1918, spc pljačka do danas, pobeguljska došlje 90tih, nahranišmo ih, odjenuli ih, skućili ih, a oni streljaj, pali, pljačkaj, napadaj, proklinji, vređaj, ….

 5. Veselin komentariše

  Jebala vas ustaska Hrvatska.Dzukele!Isti ste kao Dukanoviceve fukare .Vidite šta ste uradili Rusiji i Srbiji. Kurac će vi doci na more. Jebala gamadijo ne bih vam dadao da mi cuvate 1o ovaca a ne da vodite drzavu!

  9
  4
  1. Vasoje komentariše

   Nemo da si taki čoek. Srbijanke mogu na more i u CG i u RH gdje će ih opalit na suncu 🤣🤣

   1
   5
   1. Slobo komentariše

    Vasco svaka ti kasika sadrzi govno

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.