SO Kolašin jednoglasno podržala inicijativu za dodatnu petlju auto puta u Kraljskim Barama

0

Odbornici Skupštine opštine Kolašin (SO) jednoglasno su podržali građansku incijativu da se dodatno projektuje i izgradi petlja na budućoj dionici auto putu u mjestu Kraljske Bare.

To su incirale mjesne zajednica (MZ) Kraljske Bare i Vranještica i Udruženja za razvoj Komova (UZKOM). Slične zahtjeve i peticiju sa preko 1.000 potpisa mještani dva sela i UZKOM predhodno su poslali resornim ministarstvima, a nakon toga su zatražili zakazivanje sjednice lokalnog parlamenta, odnosno, podršku lokalne zakonodavne vlasti.

Obrazlažući incijativu predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović kazao je da je petlja u tom selu važan infrastrukturni i razvojni projekta, koji će mnogo značiti za mještane sa dijela ruralnog područja Kolašina i Andrijevice, ali i za cijeli sjever Crne Gore. Naročito, objasnio je Labović, taj projekat će imati važnu ulogu u valorizaciji Parka prirode (PP) Komovi. Predsjednik MZ podsjetio je odbornike na, kako je rekao, dugogodišnji maćehinski odnos lokalne uprave prema Kraljskim Barama i Vranještici.

„Decenijama se sa tog prostora bespoštedno eksploatisalo šumskeo bogastvo, a danas ta dva sela nemaju jedan metar kvadratni prostora za rad MZ. Sastajemo se u prostorjama osnovne škole, poslednji zbor mještana, zbog brojnosti, održali smo u kapeli, jer nijesmo imali gdje drugo. To je stanje, koje ilustruje brigu lokalne uprave o tim MZ. Vašom pdrškom dobili bi argument više za vašu incijativu. Opština ima veliki interes za naknadno projektovanje i izgradnju petlje u Kraljskim Barama“, rekao je Labović.

Prema riječima Labovića, potreba da se gradi taj infrastrukturni projekat, biće očigledan već u bliskoj budućnosti.

Pored odbornika, podršku incijativi saopštio je i predsjednik Opštine Petko Bakić. On je mještanima obećao podršku izvršne vlasti u nastojanjima da infrastrukturnim projektom koji traže omoguće kvalitenu valorizaciju PP.

„Nije to projekat koji ima značaj za dva sela, već bi ta petlja puno značila za cijelu Crnu Goru. Imate podršku izvršne vlasti da se izdejstvuje naknadno projektovanje i izgradnja petlje“, kazao je on.

Predsjednik odborničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Miličko Bulatović rekao je da će njegove partijske kolege uvijek dati podršku građanskim incijativama, naročito onim koje, kako je rekao, dolaze sa ruralnog područja.

Gospava Vujisić, odbornica Grupe birača podsjetila je da je sa područja Komova, tokom više minulih decenija eksploatisano i odvezeno ogromno šumsko bogastvo.

„Da nam je država davala jedan odsto od toga, sigurno da bi sela tog područja danas živjela u blagostanju.Komovi su jedna od najbogatijih planina u Crnoj gori, sa ogromnim potencijalima za razvoj turizma i poljoprivrede“, kazala je ona.

Naknadnim projektovanjeim i izgradnjom petlje u Kraljskim barama, rekao je Balša Cvetković, odbornik Pokrete Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) resursi PP Komovi biće na pravi način iskorišćeni. To, do sada, tvrdi on nije bio slučaj, uglavnom, zbog saobraćajne nepristupačnosti.

Opravdanost projektovanja i gradnja petlje je, prema riječima odbornika URA Miodraga Vlahovića, očigledna. On je objasnio da će na taj način biti omogućena dostupnost šireg područja, koje je interesantno turistima.

Sjednica SO biće nastavljena raspravom o odlukama koje se odnose na saglasnost da se Opština dugoročno zaduži na za projekte vodosnabdijevajanja i tremana otpadnih voda, kao i relaizaciju tih projekta, te saglasnost da Bakić može sa investitorima na Bjelasici potpisati ugovor o izgradnji komunalne infrastrukture.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.