Mladen Mikijelj

Snimak imovine Katnića i Lazovića: Dokaz zašto je Crnoj Gori hitno potreban Zakon o porijeklu imovine!

0

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) objavilo je snimak imovine bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg zamjenika direktora policije Zorana Lazovića. Na pomenutom snimku mogu se vidjeti vile, bazeni, kao i vinski podrum koji bi mogao da parira i najboljim francuskim vinarijama.

Naizgled, reklo bi se da su u pitanju domaćinstva veoma „jakog“ preduzetnika ili pak proizvođača vina, a ne nekadašnjih najviših tužilačkih ili policijskih funkcionera. Podsjećamo, Katnić i Lazović su privedeni zbog, kako se sumnja, zloupotrebe službenog položaja i formiranja kriminalne organizacije. Konkretno, na teret im se stavlja omogućavanje ulaska beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću u Crnu Goru, kao i sticanje milionske imovine.

Ovo hapšenje samo je još jedna potvda i motivacija političarima u Crnoj Gori za donošenje mnogo puta pominjanog zakona o porijeklu imovine. Podsjećanja radi, kod tog zakonskog akta je zapelo kada nije došlo do dogvora oko modela kojim bi se provjeravala sporna imovina, a početkom ovog mjeseca građanski pokret URA ga je ponovo stavio u proceduru.

Kako su istakli, ovim bi se provjerila imovina svih državnih zvaničnika, kako sadašnjih tako i bivših i način na koji su oni tu imovinu i stekli.

Lider GP URA Dritan Abazović je kazao da su nakon godinu dana ponovo stavili u proceduru Zakon o ispitivanju porijekla imovine.

„Mi smo u skupštinsku porceduru predali Zakon o ispitivanju porijekla imovine. Nakon godinu dana čekanja, i nakon brojnih najava da će se poslanici okupiti i napraviti neko bolje zakonsko rješenje, ali kako od toga nema ništa, mi smo odlučili da ponovo u proceduru aktiviramo Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine“, istakao je Abazović.

Naglasio je da smo da imali ovakvo zakonsko rješenje, tvrdi da bi najmanje 25 miliona eura završilo u državnoj kasi i da bi ta imovina mogla da se stavi u funkciju građana jer je nelegalno stečena.

„Cilj je da se u građanskom postupku radi kontrola imovine za koju se sumnja da je stečena na legalan način“, kazao je poslanik URE Dritan Abazović.

Naglasio je da je teret dokazivanja na onome koji je osumnjičen da ima nelegalnu imovinu.

„Zakon ima duh da se u građanskom postupku radi se kontrola imovine ljudi za koje postoji osnovana sumnja da su je stekli na nelegalan način i teret dokazivanja stoji na onome protiv koga se vodi postupak“, naglasio je Abazović.

Pomenuo je da najveća dilema bila da se ovim zakonom ne može ispitivati imovina stečena 90-ih godina, te da to nije tačno.

„Ovo zakonsko rješenje podrzumijeva ispitivanje i imovine 90-ih ali i u drugom periodu, nema vremensko ograničenje“, istakao je Abazović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.