Smijenjen drugi čovjek Vojske Crne Gore: Pantović ražalovan zbog nesreće u Radanovićima

0

Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost, a na predlog ministra odbrane Dragana Krapovića, juče je sa funkcije načelnika Štaba Generalštaba smijenjen pukovnik Aleksandar Pantović.

Pantović po činu bio najstariji oficir u vojnoj koloni koja je, tog 23. novembra prošle godine, naišla na saobraćajni udes u Radanovićima, ali pritom nije pružila pomoć povrijeđenim učesnicima te saobraćajne nesreće.

„Odlukom diciplinskog tužioca Ministarstva odbrane, Pantović, međutim, nije odgovarao za ovaj još neobjašnjeni propust, već je za to tužilac okrivio poručnika iz Čete vojne plicije koji je bio komandir eskorta u vojnoj koloni u pratnji i obezbjeđenju visokog stranog vojnog zvaničnika koji je bio u posjeti Crnoj Gori i kome je pukovnik Pantović bio zvanični domaćin. U međuvremenu, tužilaštvo je pokrenulo postupak“, pišu “Vijesti”.

Na Pantovićevo mjesto došao je potpukovnik Mitar Klikovac.

Savjet je razriješio dužnosti i dosadašnjeg čelnika Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane, pukovnika dr Vladana Martića, kao i general majora Rajka Pešića sa dužnosti generalnog direktora Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje.

Pešić će, kako navode „Vijesti”, karijeru nastaviti u vojnoj diplomatiji u stalnom vojnom predstavništvu Crne Gore pri NATO-u u Briselu.

Izvor “Vijesti” rekao je da je Savjet razmatrao i odluku da se bivši načelnik Generalštaba VCG i donedavni crnogorski vojni ataše u SAD, brigadni general Ilija Daković, uputi na novu dužnost u Beč kao vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore pri OEBS-u. Drugi sagovornik je rekao da ta odluka nije donesena

Savjet za odbranu i bezbjednost donio je odluku da će jedinice VCG učestvovati na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom ove godine.

„Na sjednici je donijeta Odluka kojom se odobrava učešće jedinica VCG ranga voda ili višeg ranga na četiri vježbe i dvije obuke u inostranstvu koje će biti održane tokom 2024. godine. Predlog Ministarstva odbrane proistekao je iz preuzetih obaveza Crne Gore kao članice NATO-a, procesa pristupanja Evropskoj uniji, regionalnih inicijativa i planova bilateralnih saradnji sa ciljem daljeg razvoja vojnih sposobnosti i dostizanje potrebnog nivoa borbene spremnosti”, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.