SMCG: Vlasnici medija da budu savjesni i počnu sa primjenom zakona

0

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pozvao je sve crnogorske medije, „naročito one koji su posvećeni radu u javnom interesu i osjećaju odgovornost i prema novinarskoj profesiji, javnosti ali i prema svojim zaposlenima“, da što prije počnu da primjenjuju novousvojeni Zakon o medijima.

Oni su se oglasili saopštenjem povodom primjene tog zakona i situacije u dnevnom listu „Pobjeda“.

„Iako Zakon daje rok od šest mjeseci za usklađivanje nižih pravnih akata sa zakonskim normama, a kada je registracija medija čak devet mjeseci, smatramo da odgovorni mediji treba odmah da uoče značaj novih pravila i da što prije počnu da ih primjenjuju kako bi, između ostalog, sopstveni kvalitet podigli na što veći nivo“, navodi SMCG.

Kažu da je jedna od obaveza koju bi što prije trebalo završiti donošenje Statuta medija koji je predviđen u članovima 10 i 11 Zakona o medijima.

Ukazuju da je to novost za koju se zalagao Sindikat medija, te da je svrha donošenja Statuta veća i preciznija regulacija načina rada redakcija, predvidljivost u donošenju odluka i uključivanje zaposlenih u donošenje odluka koje ih se tiču, „a što je u prethodnom periodu potpuno izostajalo“.

„Sada kada smo uspjeli da novi institut uvrstimo u Zakon, očekujemo od medija da u najkraćem roku urede unutrašnju organizaciju medija i, primjera radi, prilikom prvog izbora glavnog i odgovornog urednika konsultuju ljude iz redakcije kojima će taj čovjek biti nadređen i sa kojim će biti u direktnom kontaktu naredne makar četiri godine. Ta osoba bi trebalo da ima podršku redakcije kojom će da upravlja, a naša preporuka je da to bude makar dvotrećinska podrška ukupnog broja zaposlenih, jer se samo na taj način mogu očekivati normalni međuljudski odnosi, poštovanje uređivačke politike i pozicije glavnog i odgovornog urednika. A za pretpostaviti je da i glavni i odgovorni urednik želi da je dobrodošao u redakciju čiji rad treba da koordinira. Da je ovo pravilo ispoštovano prilikom nedavnog imenovanja (ne i izbora) glavnog i odgovornog urednika dnevnika Pobjeda, ne bi postojao otpor polovine zaposlenih prema novom nadređenom i ne bi se najavljivao štrajk kao najdrastičniji oblik borbe za svoja prava“, ističe se u saopštenju SMCG.

Pozvali su vlasnike crnogorskih medija da budu savjesni i počnu sa primjenom Zakona, „ali i da uče na tuđim greškama“, jer je „prošlo vrijeme nezaštićenih medijskih radnika čija je jedina obaveza da bespogovorno izvršavaju naloge“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.