Slučaj dva poslanika Demokrata: Bojkotuju Skupštinu, a naplatili razliku u plati

0

Poslanici Demokratske Crne Gore Dženan Kolić i Vladimir Čađenović koji, sa svojim poslaničkim klubom bojkotuju parlament od početka ovog saziva, ostvaruju pravo na razliku u zaradi, pa im Skupština mjesečno isplaćuje 1.154, odnosno 1.251 evro, piše Pobjeda.

Kolić i Čađenović zbog bojkota nikada nijesu učestvovali u plenarnom zasijedanju Skupštine, ali su, zbog zasnivanja radnog odnosa na drugom mjestu, od Skupštine tražili pravo na razliku u zaradi. U zahtjevima koje su ranije dostavili Administrativnom odboru naveli su da, na mjestima na kojima su zasnovali radni odnos 1. avgusta, odnosno 2. jula prošle godine, primaju zaradu od 222 evra, te da traže ostvarenje prava na razliku u zaradi, što je Odbor ranije i prihvatio.

Kolić ostvaruje to pravo od avgusta, a Čađenović od kraja oktobra prošle godine, kada je na poslaničkoj funkciji zamijenio Mijomira Pejovića, koji, opet, od tada ostvaruje pravo na nadoknadu po prestanku funkcije.

Kolić je zaposlen u preduzeću ,,Seadria“ d. o. o. Budva, na radnom mjestu inžinjer-arhitekta, sa radnim vremenom od osam sati sedmično, pet dana nedjeljno, dok je Čađenović 2. jula zaključio Ugovor o radu sa Advokatskim ortačkim društvom “Srdanović-Čađenović“ iz Podgorice.

Odlukom o isplati razlike u zaradi koju bi poslanik ostvario da poslaničku funkciju obavlja profesionalno, propisano je da poslanik ima pravo na razliku između zarade koju ostvaruje i one koju bi ostvario da poslaničku funkciju obavlja profesionalno, To pravo ostvaruje se na zahtjev poslanika.

Kolić i Čađenović nijesu jedini poslanici koji primaju razliku u zaradi, ali jesu jedini koji je primaju a ne dolaze u Skupštinu. Čađenović je, za razliku od Kolića, kratko učestvovao u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Razliku u zaradi, primaju i poslanici Goran Radonjić iz Posebnog kluba poslanika, Halil Duković i Radule Novović iz DPSa, kao i Draginja Vuksanović iz SDP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.