Slučaj Aleksić ponovo u žiži: Ambasada Srbije zatražila objašnjenje zašto istraga tapka u mjestu

0

Ambasada Srbije, zatražila je, od nadležnih organa Crne Gore da ih obavijeste zbog čega, više od godinu dana, istraga protiv Radovana Aleksića tapka u mjestu, potvrđeno je Borbi. Istraga protiv Aleksića, zbog navodnog pokušaja ubistva policijskog inspektora Predraga Šukovića, otvorena je u jesen 2016. a nema naznaka da bi ona u skorije vrijeme mogla biti zaključena. Aleksić je pukovnik vojnobezbedonosne agencije Srbije (VBA) Radovan Aleksić.
Naš izvor je potvrdio da se Ambasada Srbije nedavno aktivno uključila u ovaj predmet, odnosno, da su, pisanim putem, tražila objašnjenje zbog čega istraga nije okončana.
-Ambasada traži objašnjenje od nadležnih organa Crne Gore, kako bi dobili informaciju zbog čega nema razjašnjenja ovog predmeta, potvrđeno je našem portalu.
Ovo je jasan znak da su nadležni organi Srbije aktivno uključeni u sve ovo i da i oni žele da saznaju zašto se postupak odugovlači.
Aleksić je jedno vrijeme bio u pritvoru, a zatim je uz jemstvo pušten na slobodu. Tužilaštvo nije ponudilo ni jedan jedini dokaz da on ima veze sa napadom na Šukovića koji se desio sredinom 2016. Čak je i sam Šuković na saslušanju kazao da ne poznaje Aleksića.
Neshvatljivo je da istraga u ovom slučaju, medijski eksploatisana mjesecima od strane režimskih medija, traje ovoliko dugo a da za to vrijeme nije ili podignuta optužnica ili odbačena.
Aleksić je u Crnoj Gori službovao od 1984. do 2005. godine kada je, po zahtjevu crnogorskog rukovodstva, premješten u Beograd (politička odluka). Nakon 2005. godine bio je na službi u Beogradu, kao jedan od rukovodećih starješina VBA, ali nikada nije bio njen direktor. Poslednjih pet godina bio je direktor Centra za usavršavanje kadrova službe (specijalizovana ustanova u okviru službe). Dva puta je vanredno unapređen u viši čin i više puta odlikovan.
Dokazano da je bio u Beogradu
Tužilaštvo Aleksiću stavlja na teret krivično djelo ubistvo u pokušaju, na štetu Predraga Šukovića, i krivično djelo „nedozvoljeno držanje oružja i ekslozivnih materija“. Da Aleksić nema veze sa ovim djelom postalo je jasno još prvog dana, kada je uhapšen, jer je, što potvrđuju materijalni dokazi, on tog kritičnog dana bio u Beogradu, a ne u Podgorici. Aleksić je, što potvrđuju bazne stanice sa njegovog mobilnog telefona, bio na teritoriji Beograda, 11. jula prošle godine, kada je nepoznata osoba pucala na Šukovića, u centru Podgorice. Kod Aleksića nije pronađen ni jedan materijalni dokaz koji bi ga doveo u vezu sa ovim događajem, čak ni oružje iz kojeg je pucano.
Susret sa Dačićem
Prema nekim nezvaničnim informacijama, Aleksić je trebao da se sretnem sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Srbije, kada je on nedavno boravio u Podgorici. I pored naših napora, da saznamo da li su se njih dvojica zaista i sreli, to nijesmo uspjeli da saznamo. Taj njihov eventualni susret obavijen je velom tajne.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.