Slovački premijer naručio Sputnjik V bez znanja koalicije

0

Slovački premijer Igor Matovič izjavio je da je spreman na ostavku kako bi se riješila kriza u vladajućoj koaliciji do koje je došlo kada je bez znanja partnera naručio politički osjetljive pošiljke ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V.

Koalicija četiri stranke godinu dana je na vlasti, a Matovič je rekao da je spreman na ostavku ako se njegovi koalicioni partneri slože s uslovima koji uključuju njegov ostanak u vladi, prenijela je agencija Hina.

Koalicija je pobijedila na prošlogodišnjim izborima kada su Slovaci, besni zbog ubistva istraživačkog novinara, zahtijevali raščišćavanje mutnih veza biznisa, politike, policije i pravosuđa. Niz istraga i krivičnih gonjenja pratio je promjenu vlasti, ali koaliciju i dalje muče sporovi.

Slovačka je trenutno među zemljama najteže pogođenima koronavirusom. Prvih 200.000 doza Sputnjik V vakcine od dogovorenih dva miliona stiglo je 1. marta, ali vakcinacija još nije počela jer ih pregledaju slovačke vlasti.

Slovačka je druga država Evropske unije nakon Mađarske koja je kupila Sputnjik, iako ga nije odobrila Evropska agencija za ljekove.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.