20. 10. 2018. - 0:36

FLEŠ

Skandal u Crnoj Gori: Državom se slobodno šeta 168 osuđenih kriminalaca

U Crnoj Gori se trenutno na slobodi nalazi 168 lica koja su pravosnažno osuđena i koja bi u ovom momentu trebala da se nalaze u zatvoru. Međutim, kako nma je saopšteno iz ministarstva pravde, ta lica nijesu sprovedena na izdržavanje zatvorskih kazni, jer se nijesu odazvala na sudski poziv.
Odgovornost za takvo stanje iz Ministarstva pravde prebacuju na sudove, koji su, kako nam je rečeno, uredno obaviješteni o tim slučajevima.
-U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u toku 2017. godine evidentirano je 168 pravosnažnih presuda koje nisu izvršene, zbog neodazivanja osuđenih lica na izvršenje tih kazni. U skladu sa zakonskom obavezom, nadležne službe Zavoda su u svih 168 slučajeva, obavijestile nadležne sudove da se osuđena lica nisu dobrovoljno javila na izdržavanje zatvorske kazne. U konkretnim slučajevima, sudovi su nadležni za izdavanje naredbi za prinudno dovođenje osuđenog lica ili potjernice ukoliko se osuđeno lice krije ili se nalazi u bjekstvu. Postupanje po naredbi za prinudno dovođenje ili po potjernici u nadležnosti je Uprave policije, kazali su Borbi iz Ministarstva pravde.

Podsjećamo, Crna Gora je u izvještajima Savjeta Evrope u nekoliko navrata označena kao zemlja koja, proporcijalno broju stanovnika, ima najviše zatvorenika i vrlo često se po tom pitanju nalazila u evropskom vrhu. Tada su crnogorski zatvori bili pretrpani, te su osuđenici na izdržavanje zatvorske kazne čekali mjesecima.
Međutim, podaci koji su nam saopšteni iz Ministarstva pravde, govore da je taj problem riješen i da listi čekanja u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija nema.
– Zavod za izvršenje krivičnih sankcija raspolaže smještajnim kapacitetima za 1.325 lica lišenih slobode, a trenutno se u Zavodu na izdržavanju kazne zatvora i u pritvoru nalazi 1.035 lica, od čega 274 pritvorenih i 761 osuđenih i prekršajno kažnjenih lica. Osuđena lica koja se na osnovu uputnog akta sama jave na izdržavanje kazne zatvora ili budu prinudno dovedena, bez odlaganja započinju izvršenje kazne zatvora u ZIKS-u. Dakle, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne postoje liste čekanja osuđenika na izvršenje kazne zatvora, kazali su iz Ministarstva pravde.
Rješenje problema prenatrpanosti zatvora država je riješila kroz zamjenu kratkih kazni društveno korisnim radom, što je ozakonjeno prije nekoliko godina. Očigledno da je jedan ugašeni požar, proizveo novi, te se našim ulicama slobodno kreće 168 pravosnažno osuđenih lica.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *