Sjeverna Koreja ispalila rakete; Bajden: Ništa novo

0

Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete kratkog dometa za vikend. Američki i južnokorejski zvaničnici su umanjili značaj raketne probe, a predsjednik SAD Džo Bajden kaže da je i dalje otvoren za dijalog sa Pjongjangom.

Oružje koje je takođe testirala Sjeverna Koreja ne potpada pod zabranu Savjeta bezbjednosti UN, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Ovo je prvi raketni test Sjeverne Koreje otkako je Bajden stupio na dužnost. Američki predsjednik je umanjio značaj ove aktivnosti i rekao da se “ništa mnogo nije promijenilo”, dok je zvaničnik njegove administracije rekao da je testiranje “normalno” i upozorio da se ne preuveličava.

“Sekretarijat za odbranu kaže da je riječ o uobičajenoj aktivnosti. Ništa novo u tome što su uradili”, rekao je Bajden na pitanje da li testiranje smatra provokacijom.

Pentagon nije komentarisao raketnu probu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je tokom posjete Seulu da će raditi na denuklearizaciji Sjeverne Koreje i kritikovao “sistemsko i široko rasprostranjeno” kršenje ljudskih prava.

Sjeverna Koreja je odbila da odgovori na neformalne pozive za dijalog iz SAD.

Zvaničnik administracije je rekao da je definisanje politike prema Sjevernoj Koreji u završnoj fazi i da će SAD o tome razgovarati sa Japanom i Južnom Korejom.

Zvaničnici kažu da “ima malo interakcije” sa Sjevernom Korejom otkako se bivši predsjednik Donald Tramp sastao u Hanoju sa Kim Džong Unom 2019.

Sjeverna Koreja je nastavila da razvija svoj nuklearni i raketni program u 2020. uprkos sankcijama UN.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.