Sjednica IO ASCAME: Jačanje pozicije Meditarana u svjetskim okvirim

0

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je 5. juna u radu sjednice Izvršnog odbora Asocijacije privrednih komora Mediterana – ASCAME, koja je održana u Barseloni.

Tokom sastanka, između ostalog, razmotren je akcioni plan ove asocijacije za 2024., planirani događaji za naredne dvije godine, realizacija potpisanih sporazuma o saradnji na polju obrazovanja, ekonomskog i društvenog razvoja mladih, kao i obnavljanja prirodnog kapitala ovog područja, te očuvanja okeana.

Prezentovani su izvještaji vezani za međunarodne projekte koji se implementiraju na području Mediterana, te saradnja i mogućnosti umrežavanja članica.

Razgovarano je o novim uslugama za članice, povezivanju Evrope, Bliskog istoka i Afrike u cilju podsticanja poslovanja i investicija, kao i o realizaciji Nedjelje zajednice komora ASCAME.

Skup je, u ime domaćina, otvorio predsjednik Privredne komore Barselone Josep Santacreu, govoreći svojoj predanosti da promoviše ekonomiju ove regije, te potrebi jačanja njene pozicije u globalnom okviru.

Predsjednički izvještaj podnio čelnik asocijacije Ahmed M. El Wakil koji je apostrofirao važnost saradnje mediteranskih država čemu posebno doprinosi partnerstvo privrednih komora u okviru ASCAME.

– Cilj ASCAME-a je da ostvari misiju asocijacije i da nastavi da podstiče rast i jača uticaj mediteranskih privrednih komora. Neprocenjivo iskustvo i liderstvo privrednih komora su od suštinskog značaja za usmjeravanje budućih strategija i inicijativa – istaknuto je na skupu.

Kako je saopšteno, svi međunarodni projekti koje ASCAME implementira i razmatra služe kao instrumenti naglašavanja važnosti zelene ekonomije, energetske efikasnosti, kulturnog nasljeđa, inovacija, investicija i tehnološkog razvoja.

– U PKCG smo svjesni da saradnja privrednih komora doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, jačanju ekonomskih veza i podsticanju održivog ekonomskog razvoja regije, pa smo zato aktivni i u okviru Asocijacije privrednih i industrijskih komora Mediterana (ASCAME). Razgovarali smo o jačanju privredne saradnje, kao i o načinima rješavanja izazova koji se odnose na zeleni i plavi rast, zaštitu životne sredine i održivost – rekao je potpredsjednik Komore Pavle D. Radovanović.

Jačanje poslovne saradnje će biti podržano i osnivanjem Mediteranskog biznis kluba (MEDBusiness Club) čiji članovi će biti privrednici iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

– ASCAME MEDBusiness Club će postati odlična platforma za održavanje kontakta i odnosa u okviru cijele mreže, kao i za promociju i olakšavanje trgovine – kazao je Radovanović.

ASCAME je neprofitna međunarodna organizacija koja predstavlja privatni sektor iz 23 zemlje, okupljajući više od 300 komora.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.