SIROTANOVIĆI

5

Piše: Saša Dr. Đurović

Dok se evropska, venecijanska, i slične gondolijerske komisije, koje pojma nemaju sa stanjem na terenu u CG ( ne poznaje ih teren, kao kadrovike prethodnog režima ) zguzi i dozvoli promjenu zakona o tužilaštvu, ovi novi gledaju i sjede. Poluidiotski, poluskrštenih ruku. Polu, jer urade nešto jednom u tri mjeseca, da im se broji. No, sad kad je objelodanjen ovaj gadluk oko stanova i kredita, da konačno i ultraglupi, oni duduci i neznavenici, shvate zašto se neki grčevito bore protiv nove vlade, za koju nemam mnogo dobrog reć, za sad. A i da se razumijemo, ne bi džabašima, toj sitorinji i duhovnoj i materijalnoj ( čim su alavi toliko, gladno je to bilo, željno ) valjala nijedna vlada koja bi im razgrnula novčanik i razotrkila lupeške kvadrate.

Baš su fino saradjivali sa prethodnom vladom, imala ih ta vlada spodoba u šaci, pa im davala. Da bidnu vlasnici nekretnina, a oni za uzvrat davali vladi. Podršku. Svi lizali lizu, među se. Nije to ni dogovorna nego prostitutska ekonomija. Dam ti daš mi. Družili i držali su se prelijepo, k'o „muda u krmeta“ što rekli stari. Ekojevi(va)tezali bi mnozina da su dobili stan od 100 kvadrata za 20.000 evra. Ako je neko spreman da prihvati takvo nepočinstvo kao poklon spreman je i da zatrubi i razdrlji košulju sve se busajuć’ u prsa junačka, interešdžijska. Toliko vole Crnu Goru. Mnogo više od mene koji nijesam centa zakučio od države, jer ne volim CG da bih je muz'o. I ne samo ja nego bliski mi, kumovi npr. Jedan je otišo u Ameriku ČAK da pravi pare iako mu je blizak rođak predsEdnik lično. Ali ne bi mi kum bio kum da nema karakter. Nije htio u par sa svakovrsnim šljamom. Otiš'o u Ameriku. So far away. Zove svako malo kuma, ama i kum njega. Ovaj drugi u stan živi, direktor. Zaslužuje rezidenciju obrazovanjem. Ali neće s fukarom. Ima ljudi, malo ali ima, koji neće s fukarom ni za koje pare. Takvi su mi kumovi. A ja sam ih bir'o. Što govori i o meni neđe. Prosto, ne doživljavamo državu kao šarulju. Kao što je doživljavaju mnoge šarulje i volovi. Žedni i gladni do juče.

Ako se ispostavi da se nova vlada „guzila“ jer su čekali neke okolnosti da reaguju biće ok ali meni ovo djeluje na čekanje Godoa. Pa je nova vlada uspjela da opovrgne i onu poslovicu, nova metla dobro mete. Takvi su joj rezultati. Zamisli samo, ministar vansjkih poslova poperio nekakvu dizajnerku torbi za izaslanika u Belgiji!? Ministre Bog te ubio ne, ka’ što te ubio avetan li si! Na tom fonu namještenja, evo, ja ću im dovest elenu karić samozvanu dizajnerku namještaja pa da je namjeste za ambasadora. Zna ona španski. I još ponešto. A ne zna šta će od sebe, taman bi joj dobro došlo da bidne ambasadorka! Ili karleušu da metnemo.. Da NE predstavlja u Tursku. Igra joj muž fuzbal tamo. Nijesu im lošije „reference“ od dizajnerke torbi ( zamisli samo?! ) u Belgiju, a ove dvije su poznate, u selu makar.

I ništa od toga nije zaintrigiralo nekakvog dukljanskog profesora radonjića no je izrekao nekakve gluposti i koještarije na druge teme. Malo i zaprijetio deda zaglavljen u drugom ratu. Zaglavljen i sviješću, sanj'o Dapčeviće probably.. Blaža Jovanovića snio more bit. Preko vode do slobode! Ne pije to vodu deda. To nekad, deda. Za zemana komunjarskog bazda. Još smrdi.. A onomad, usnila je dubok sanak sa Kosova Rada .. Ugasiće deda, Amerika, komunistički smrad. Kao svud na svijet’. Oće ‘oće. Zato su ti lidera i pustili niz vodu, rekao ja da je komunizam u CG konstanta. Pitali me nebrojeno puta.

Mene pitaU deda, kontaktiraU, ne idem po pozivu k'o gro domicilnih. Pa ja, deda, rekao, da se namještaju poslušni idioti a da možeš bit sublimat Hegela i Kanta ako nijesi blizak vlasti ne možeš portir bit. A meni se, deda, vEruje. Ne lažem deda. I teško me je kupit. Nema tih para deda. Ja, deda, kažem što mislim, a ne što će se sviđet nekom. Ja, deda bolan, ne bi imao đe da nije nekakvog stana od 60 kvadrata u pjacu koji je od babe ostao. Dobro, ima i žena jedno 100tinjak kvadrata u sred pjace. Dobro, napravila se i kuće od taman toliko u Durmitorski kraj. I neka crkavica na more. Ali to se, deda, radom zaradilo, ili naslijedilo. A tebi, deda, ne smeta što su svakovrsni, iz raznih pripizdina ukrkali u Pg u stotine kvadrata za neku siću!? A moj mučeni brat od tetke, rođen posred Titograda, otišo Bogu na istinu iz roditeljskog stana, s 30 i kusur godina rada?! Pa mi nekako bude oporo deda.. I umjesto da, kao ja, prezreš tu neotesanu gamad, ili opljuneš po njima kao pravi angažovan intelektualac, ti se deda uvatio NOB-A!? I prijetnji.. Pa onda, mislim nešto..

Sve te „intelektualce“ treba turit u tu dudukljansku akademiju. Akademija je ionako devalviran termin odavno. Frizer miki panjković uzgaja godinama akademiju panjković. Pa uči fLizere akademce da udaraU ladnu, trajnu, da onduliraU, da turaU figaro, da navijaU šiške. Svakakvih viklera ima na katedri! Sve su to akademici kao kod mikija. K'o kod miće megatrenda.

Ona ćalović, ma šta ko mislio o njoj, makar ima muda! Veća no pola junačnih crnogoraca. Mada je prepuna razumijevanja za sporost raznih komisija, pa mi malo izaziva sumnju..

A onda vidjeh neku direktoricu direktorijata, znam je s početka 2000ih, neću reć iz koje priče.. izlupeta se i ona za sve pare. I za onaj izlet u Planinku.

A nekakav šehovic, pazi samo, iz plava bate, ministar prosvjete, ej!? U Crnoj Gori jednog genija kakav je bio Vladika Rade!?  I taj, iz plava bate, dobio stan od 90 kvadrata po cijeni od 20ak tisuća evra. Ne u Plav, nego u titograd. I umjesto da se stidi i ne oglašava on udario po dopremijeru. Baš po ovom što ga „živa istina“ navijač Atletiko Bilbaa iz Pavinoga polja ( jeste smiješno ) zove Čaplin. Aduriz and co. bi pocrkali od smijeha. Samo kad bi znali da taj iz pavinoga polja egzistira. I onda, umjesto da dopremijer, AKO je u posjedu materijalnih dokaza a jes čim je s njima izašao u javnost, pošalje organe na njega da se to ispita, on ode uredno da se javi tužiocu! Prijatelju, il si zamjenik premijera ili Milka kurirka u „Ratko Žarić“ laka joj zemlja. Znavaše je Milutin Đukanović. Pitaj Mića za detalje. Pokaži dopremijeru, jadan ne bio! Ili zube ili stav. A ne samo frizuru. Dopremijer da ide na raport kod tužioca??? Pa toga nema u Ruandi! Pritom nijesi slagao! Nije onome valjala terasa, bila veeeeelja! Trebala je da bidne manja. Umjesto da se brecneš makar, ti k'o turista.

Drugarica vesna oposlila jedan stan za sebe pa onda tražila kredit za drugi, tričavih 30 iljada. A oni joj daju 40! Da je nagrade, i da je motivišu da još poštenije sudi! Ima li normalnoga uveta koje može i pomislit da neko koga puniš stanovima može objektivno sudit porodici ili tebi?

A pazi onda samo ovo. „Ministar kulture Branislav Mićunović je stan od 75 kvadrata dobio kao radni prostor za umjetničko stvaralaštvo, a već tada je imao stan od 187, a supruga poslovni od 222 kvadrata.” Da stvara umetnost zjaga??? Da je to isko za radu pa ajde de. Rada je već umetnica mimo umetnice! Nadaleko poznata. Do Spiča ČAK! I u Sutomore znaU za nju! I u čuveno Dupilo!

A rate za stanove su im bile kao rate za zimnicu proletera. Za ono malo proletera koji još rade u ruiniranoj privredi CG, ako ima takvih. Pa ovi potlačeni plate ratu za kakav čerek il polutku koliko „udarnici“ u prosvjeti i u sudstvu. Udarnici.. Sve su to bili sirotanovići! Ne bi bili toliko alavi da nijesu! Da oprosti rahmetli Alija Sirotanović pravi udarnik, ali ovi su sirotanovići dovedeni s katuna i s pašnjaka, s konca i konopca, pa im se uljeglo s nekretninama i parama. Da bidne miran tor.

Ubjedljivo je najjača priča da su „bogati od kuće“. Kao da je cg Amerika pa se ne zna ko je živio u podrum, ko u 15 kvadrata a ko gonio modu u singave džempere, a ko gonio modu u šangajke! Uzalud Rolexi, nije to za seljačku ruku! Mala je CG. Al je časna i poštena!

U narodnoj pjesmi.

Savjet novoj vladi, da popričekaju još šta ce im reć iz gondolijerskih komisija, pa da onda rade. Nema veze, nek potraje to, na ovih 30 godina koje su pojeli skakavci, kako reče kum moje porodice Pekić, još 30. Ima se kad, opušteno. Ne lipši magarče do zelene trave. No magarac nema 9 života, vele da ih ima mačka. Mačka mala. Mala je dala. Izađi mala. Alo vlada! Ima li uveta umnog, sa stavom? Liše Leposavića i ministarke Bratić?  Bilbao calling. Vapi prosto.

5 Comments
 1. Sd boka komentariše

  Djurovic standardno odlican. Da li ce sloboda znati da pjeva kao sto su suznji pjevali o

  12
  1. Sd boka komentariše

   Da li ce sloboda znati da pjeva kao sto su suznji pjevali o njoj. Koliko pokvarenosti treba da se izlije pred nase noge i do kakvog je neprepoznavanja dovedena sustina prevare

  2. Sovjet komentariše

   Odlican 5,

  3. Iri komentariše

   STO JES, JES

 2. branislav komentariše

  Svaka ti čast Đuroviću.Koliko bruke crnogorske stade na list papira.Da za bruku postoji neka mjerna jedinica mislim da nema instrumenta koji bi je izmjerijo.Zato ovaj list papira ostaje da se sjetimo svega što je nečasno,primitivno,grubo i nepojmivo ljudskom umu.A sve se to dešavalo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.