Sicilijanac osuđen na 14 godina zatvora: Pozajmljivao identitet mafijaškom bosu koji se krio i u Crnoj Gori

0

Sicilijanac Andrea Bonafede osuđen je danas na 14 godina zatvora zbog pružanja podrške mafijaškom bosu Mateu Mesini Denaru tokom 30 godina, koliko je ovaj vođa kriminalnog klana izmicao pravdi.

Bonafede, geodeta iz Kampobelo di Mazara, rodnog mjesta mafijaškog bosa Denara, proglašen je krivim za pripadnost mafijaškoj organizaciji i saučesništvo u prevari, jer je šefu „Koza Nostre“ pozajmljivao svoj identitet, prenosi agencija ANSA.

U odvojenom postupku, italijansko tužilaštvo danas je zatražilo kaznu od 15 godina zatvora i za rođaku geodete Lauru Bonafede, dugogodišnju saučesnicu mafijaškog vođe.

Mesina Denaro uhapšen je sredinom januara prošle godine dok je napuštao kliniku u Palermu, u kojoj se liječio od maligne bolesti.

Preminuo je u bolnici u L’Aquili 25. septembra 2023. godine u 62. godini.

Mesina Denaro je bio osuđen zbog učešća u desetinama ubistava, uključujući podmetanja bombi tokom 1992. godine u pokušajima da se likvidiraju sudije Đovani Falkone i Paola Borselina.

Bio je osuđen i za ubistvo Đuzepea Di Matea, 12-godišnjeg sina mafijaškog svjedoka koji je bio surovo ugušen i rastvoren u kiselini 1996. godine, kao i za bombaške napade 1993. godine na umjetničke i vjerske lokacije u Milanu, Firenci i Rimu, u kojima je ubijeno 10 ljudi, a povrijeđeno još 40.

Denaro je stekao reputaciju brutalnog kriminalca nakon što je ubio svog glavnog rivala iz Trapanija i ugušio njegovu djevojku u trećem mhesecu trudnoće.

Tokom 30-godišnjeg bjekstva navodno se krio i u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.