Šešelj za BORBU: Režim Mila Đukanovića stoji iza ubistva Pavla Bulatovića, a Zoran Đinđić je bio saučesnik u prikrivanju tog zločina koji će ubrzo zastarjeti

0

Iza ubistva nekadašnjeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića stoji režim Mila Đukanovića, tvrdi Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke i nekadašnji predsjednik Anketnog odbora Skupštine SRJ za ispitivanje ovog ubistva.

Prema Šešeljevim saznanjima, prikrivanju tragova Đukanovićevog režima značajno je pomogao bivši premijer Srbije Zoran Đinđić.

– Moja je sumnja na režim Mila Đukanovića, a saučesnik mu je bio Zoran Đinđić bar u prikrivanju tog ubistva. Tadašnji Anketni odbor na čijem je sam čelu nije bio  policija da to do kraja sve istraži. Započeli smo jedan veliki posao koji su trebali da dovrše državni organi. Digli smo veliku prašinu, a oni umjesto da rasvijetle sve do kraja išli su na zataškavanje – poručio je Šešelj za BORBU.

FOTO: Vojislav Šešelj

 

Šešelj je naveo da su postojala dva moguća motiva ubistva o kojima je raspravljao anketni odbor na čijem je  čelu bio.

– Prvi je motiv da je to tipično mafijaško ubistvo bilo, jer se Pavle Bulatović kao ministar odbrane suprostavio mafijaškim pokušajima da uspostavi monopol nad javnim nabavkama za cijelo ministartsvo odbrane, a posebno za Vojno-medicinsku akademiju. Drugi je taj da je režim Mila Đukanovića najviše mrzio Pavla Bulatovića smatrajući ga najčvršćim u cijelom SNP-u u pogledu očuvanja zajedničke države SRJ. Oni su znali da Bulatović nije bio spreman ni na kakve kompromise u tom pogledu i smatrali su da će se lakše obračunati sa svima ostalima, ako njega nema – istakao je Šešelj.

On je podsjetio na učinke Anketnog odbora koji je, kako tvrdi, jedini bio istrajan u razrješenju svih bitnih činjenica  vezanih za ovaj gnusni zločin.

– Tadašnji predsjednik SRJ-a kada je formiran anketni odbor nije pokazivao neki veliki interes da se to razriješi. Međutim, Zoran Đinđić se žestoko suprostavljao i sada je bio najveći problem za režim u Srbiji i u Crnoj Gori taj što su oni potcjenjivali moju ulogu i sposobnosti u radu Anketnog odbora. Mislili su da će to biti po principu „tresla se gora rodio se miš,“ tako da i nisu obraćali veliku pažnju. Znao sam da ću tjerajući lisicu istjerati ne samo vuka, već i čopor vukova i zato sam na prvoj sjednici zajedničkog anketnog odbora predložio da mi rad odbora proglasimo tajnim, što je jednoglasno usvojeno – kazao je Šešelj i dodao:

– Onda smo saslušavali policijske i vojne generale, ministre i druge istaknute ličnosti. Koliko su ta saslušanja bila brutalna govori i to da su mnogi od njih pričali i ono što nisu željeli i što nikada u normalnim odnosima ne bi ni rekli. Uporedo sa radom odbora naredio sam da se stenogrami svi odmah prekucavaju i kada je ankentni odbor završio rad na poslednjoj sjednici sam predložio da više naš rad ne bude zatvoren za javnost i da se kompletan objelodani. I to je prošlo, Imao sam pripremljene kopije svih saslušanja koje sam podijelio raznim novinama u Beogradu i one su nedjeljama objavljivali te stenograme – podsjeća Šešelj.

FOTO: Pavle Bulatović

 

Nakon završetka rada Anketnog odbora počele su opstrukcije od režima iz Beograda i Podgorice, istakao je Šešelj.

– To je dovelo do uzbune i u režimu u Beogradu i u Podgorici. Zajedničkim snagama su Milo Đukanović i Zoran Đinđić nastupili protiv nas. Mi nismo samo zakačili ubistvo Pavla Bulatovića, već smo pokrenuli mnoge druge afere za koje smo dobili podatke. Nakon toga je Zoran Đinđić protiv mene podnio krivičnu prijavu zbog odavanja državnih tajni – kazao je lider radikala i dodao:

– General Pavle Vasiljević je istraživao to ubistvo i rekao je da je njihova sumnja odmah pala na Budvanina Ivana Delića. Mi smo to objavili u našem izvještaju, međutim posle se oglasio Ivan Delić i naveo veliki broj ljudi koju su mu bili svjedoci za alibi da u tim trenucima nije bio u Beogradu, već da je bio u Crnoj Gori. Takon da se po tom pitanju stalo – prisjeća se Šešelj.

Ubistvo će pravno zastariti

Šešelj je istakao da će ubistvo Pavla Bulatovića pravno zastariti, baš kao u ubistvo Duška Jovanovića.

– Ističe rok zastarjelosti i iskreno ne vjerujem da će se to razriješiti, jer vlasti nemaju volje da to razriješe. Ni ubistvo Duuška Joanovića još nije razriješeno iako znamo da je to uradio režim Mila Đukanovića, Međutim, stvari i dalje tapkaju u mjesto. Apsolutna zatarjelost u krivičnom postupku je 25 godina. Po tom isteku nastupa zastarjelost i onda se može utvrđivati istorijska istina, ali se procesuirati ne može ništa – poručio je Šešelj.

Nova crnogorska vlast je nesposobna

Šešelj ne vjeruje da će se novi režim u Podgorici pozabaviti rasvetljavanju ubistva Pavla Bulatovića.

– Nije pitanje želje, već nesposobnosti nove crnogorske vlasti. Ne vjerujem u sposobnost sadašnjeg premijera, on je pokazao da nije dorastao toj funkciji. Nije dorastao ni predsjednik države, iako sam ja podržao njegovu kandidaturu od koje se on uplašio. Još nije došao na vlast ozbiljan režim koji bi svom narodu bio do kraja odan i spreman da rizikuje kako bi se procesuirale mnoge kriminalne afere – zaključio je lider SRS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.