Selaković: Priština suštinski neće dijalog

0

Skandalozne izjave i skandalozno ponašanje Vjose Osmani pokazuje da Priština suštinski neće dijalog, saopštio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Poruke predstavnika Prištine da će preispitati Briselski sporazum kako bi “resetovali” dijalog sa Beogradom, koji se, podsjetiću, odvija uz posredovanje i garancije EU, jeste neviđena politička drskost, i zahtijeva hitnu i oštru reakciju svih koji žele trajnu stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

Današnje poruke Vjose Osmani su eufemizam za blokadu dijaloga, jer rezultati dijaloga Beograda i Prištine nisu švedski sto, sa kojeg se može birati šta će biti primijenjeno a šta ne.

Obistinjuju se predizborne poruke Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti nisko na listi njihovih prioriteta, što, kako je danas definitivno i potvrđeno, zapravo znači da njega uopšte ne zanima dijalog ili kompromis.

Priština godinama, preciznije čitavih osam godina, odbija da sprovede svoju jedinu pravu i suštinsku obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, i danas je i Beogradu i međunarodnoj zajednici jasno poručeno da je izbjegavanje obaveza, manipulisanje i laž standard, a ne incident, u djelovanju prištinskih političkih struktura.

Očekujem da međunarodna zajednica, posebno države koje otvoreno i intenzivno podržavaju Prištinu, u interesu stabilnosti i mira u regionu zauzdaju i disciplinuju svoje pulene, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.