Selaković nakon sastanka sa Čavušogluom: Odnosi Srbije i Turske na istorijskom vrhuncu!

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Na konferenciji za novinare Selaković je istakao da je današnji susret sa ministrom Čavušogluom bio dobra prilika za unapređenje sveobuhvatnih prijateljskih odnosa naših zemalja, posebno naglasivši da takvim odnosima u najvećoj meri pečat daju lični odnosi dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

– Pridajemo poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje sa Turskom, zadovoljni smo uzlaznim trendom tih odnosa koji su danas na istorijskom vrhuncu – istakao je ministar.

Selaković je naveo da je sa turskim ministrom razmijenio mišljenja o ekonomskoj saradnji, nastavku infrastrukturnih projekata, investicijama, energetici, kulturnoj saradnji, ali i regionalnim temama i inicijativi „Otvoreni Balkan“.

– Naši ekonomski odnosi su na vrhuncu, o tome govore cifre ekonomske razmjene, i to je nešto čime se možemo pohvaliti – kazao je Selaković, dodavši da je tokom 2021. godine naša trgovinska razmjena zabilježila rast od 31.2%.

Takođe, Selaković je poručio da je razgovarano o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata, autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd, kao i izgradnji magistralnih puteva.

Ministar je kazao da je sa turskim kolegom razmotrio situaciju u BiH, prenijevši da je to bila prilika da se afirmiše naš stav podrške teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, podvukavši da je za nas prihvatljivo svako rješenje do kojeg se dođe dijalogom uz poštovanje sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Ministar je istakao da je razgovarano o dijalogu Beograda i Prištine, navevši da se ministar Čavušoglu uvijek interesuje za stanje dijaloga i da je ohrabrenje čuti riječi podrške dijalogu kao kao sredstvu za rešavanje problema.

Selaković je prenio da je sa ministrom Čavušogluom razgovarao i o situaciji u Ukrajini, i podvukavši našu posvećenost miru i želju da do postizanja mira dođe što prije.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izrazio je zadovoljstvo što je u posjeti Srbiji, rekavši da je u ovim teškim i izazovnim vremenima Turska odlučna da održi najbolje odnose sa Srbijom.

– Jutros sam razgovarao sa predsjednikom Vučićem, kojem sam čestitao na uspjehu na izborima, preneo pozdrave predsjednika Erdogana, kao i očekivanje da će se realizovati njegova posjeta Srbiji – kazao Čavušoglu.

Ocijenivši da su ekonomski odnosi su odlični, turski ministar je naveo da je njegova zemlja uvećala investicije u Srbiji, zahvalivši na podršci koju turskoj poslovnoj zajednici pružaju i predsjednika Vučić i Vlada Srbije.

Naveo je da je sa ministrom Selakovićem razgovarao o konzulatima i mreži konzularnih usluga, podsjetivši da je Turska otvorila GK u Novom Pazaru, a da namjerava da to uradi i u Nišu.

Čavušoglu je izrazio zadovoljstvo povećanjem broja turista, kako u Srbiji, tako i Turskoj, kazavši da će ministri unutrašnjih poslova potpisati sporazum kojim će biti omogućeno da u naše zemlje putujemo samo sa ličnim kartama.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.