Selaković: Milanovićeve izjave o Jasenovcu maliciozni pokušaj zamjene teza ili neznanje

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da su Srbi ubijani u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i logoru Jasenovac zato što su pružali otpor, predstavljaju ili maliciozni pokušaj zamjene teza ili neznanje.

“Srbi su stradali u NDH, jer je to bila državna politika i zato što su bili Srbi i trebalo ih je zbrisati sa lica zemlje”, rekao je Selaković za TV “Prva”.

Komentarišući tvrdnju Milanovića da su Srbi ubijani jer su pružali otpor, Selaković je zapitao da li su žene i djeca i starci pružali otpor, da li je zato postojao lanac logora za djecu, kao i da li su slavnog srpskog slikara Savu Šumanovića ubili jer je pružao otpor, nakon što su mu odsjekli obje ruke da ne može da slika.

Selaković je rekao da je, na osnovu onog što je čitao i učio i što zna, uvjeren da nije tačno to što je Milanović govorio na obilježavanju proboja logora Jasenovac, kada je umanjivao broj od 700.00 ubijenih.

Ministar je poručio da Srbi zato treba da nauče što više o toj čudovišnoj tvorevini NDH, koja je bila mašinerija zla i smrti, a Jasenovac najveća fabrika zla i smrti.

“To je bila posledica ustaške ideologije koja je kulminirala tokom Drugog svjetskog rata. Ono što su ustaški tvorci govorili o Srbima, to je NDH dosledno provodila, tu politiku tri trećine – jednu trećinu Srba pobiti, jednu pokatoličiti, a jednu trećinu protjerati”, naveo je Selaković.

Selaković je napomenuo da je Diana Budisavljević, humanitarka koja je spašavala srpsku djecu iz Jasenovca, primijetila da najgori tretman imaju srpska djeca, zbog čega i kreće u njihovo spasavanje, jer su čak jevrejske porodice i djeca mogli da dobijaju pakete od svojih rođaka, a srpske ni to.

Što se tiče Milanovićevog umanjenja brojke od 700.000 ubijenih u Jasenovcu, Selaković je rekao da u prilog toj cifri najjači argument leži u tome što je specijalni Hitlerov izaslanik u NDH podnio izvještaj Berlinu u kojem je naveo koliko je ubijeno, te dodao da su se i njemački nacisti zgražavali nad time šta ustaše rade Srbima.

Za Milanovićevu izjavu da je “Dara iz Jasenovca” loš film, Selaković kaže da je taj film pomrsio konce nekima i napravio pometnju, ali da je namijenjen srpskoj javnosti i djeci da znaju šta se desilo, jer ne treba zaboraviti ubistvo jednog čovjeka, a kamoli toliko ljudi.

Kada je u pitanju non-pejper o novim granicama u regionu, Selaković je naveo da ga nije vidio, te ponovio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, koji je konstituisao BiH kao zajednicu dva entiteta i tri konstitutivna naroda i zapitao da li je iko čuo nekog u Srbiji da pominje rat.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da bi predvodio svoj narod ako bi došlo do rata, Selaković je rekao da mu se više dopada priča onoga što radi Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić, koji predvodi svoj narod u ekonomskom razvoju.

Za izjave iz Prištine da će Briselski sporazum biti preispitan i da je potrebno da se dijalog resetuje, Selaković je rekao da bi ta “nulta tačka” resetovanje podrazumijevala da svi odstupe od onog šta je dogovoreno.

“Oni (Priština) nisu ni pristupili da ispune ono šta je dogovoreno. Oni koji ih podržavaju treba da ih natjeraju da to urade. Kako da bilo šta novo dogovorite ako nemate ni trunčicu poverenja da će bilo šta biti ispunjeno”, dodao je Selaković

On je rekao da iz EU ne opominju prištinske zvaničnike zbog te izjave, jer su oni stvorili “kosovsku nezavisnost” i blagoslovili i doprinijeli da dođe do separatističkih težnji i secesije.

“Njihova želja je da se dijalog završi priznanjem. A mi se borimo za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa na Kosmetu…Očekivati od nekoga da suprotno onome što je međunarodni poredak prizna secesiju, do toga neće doći“, poručio je Selaković.

Selaković je istakao da će se Srbija boriti i institirati da Priština formira zajednicu srpskih opština, i da će čekati na to dok se ne shvati da je to uslov bez kojeg efektivno ne mogu biti nastavljeni pregovori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.