Sekulović: Kriminalci infiltrirani i u policijske strukture, Brđanin je profesionalac

0

U emisiji „Načisto“ na TV Vijesti ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović ocijenio je da je situacija u Tuzima zloupotrijebljena od strane predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, kao i da se radi o opasnom ponašanju.
Rekao je da je bezbjednosna situacija u toj opštini stabilizovana, da je otvoren politički dijalog, te da institucije rade svoj posao.

Istakao je da je ponosan na profesionalno postupanje pripadnika policije, koji su pokazali zavidan nivo tolerancije.

Zaključio je da je izlaženje sa stavom da su protivepidemiološke mjere uperene protiv određene nacionalne manjine vrlo opasno, rizično i nedobronamjerno.

“Po mom ličnom sudu imalo je za cilj da vladu pokaže kao nesposobnu ili da pokaže kao faktora nestabilnosti, kao onog političkog činioca koji želi da naruši multietnički sklad. Ova vlada je apsolutno iza toga da Crna Gora mora funkcionisati u skladu sa tolerantnim i građanskim pristupom i rješavanjem problema“, kazao je Sekulović.
Stvorili se uslovi za izbor Brđanina

Sekulović je kazao kako misli da su se stvorili uslovi da poslanici bar dvotrećinski stanu iza izbora Zorana Brđanina za direktora Uprave policije.

“Koji postoji realni prigovor? Mislim da ne postoji nijedan objektivni razlog“, kazao je on.

Smatra da dosadašnji prigovori na račun Brđanina nisu bili konkretni, jasni i ubjedljivi.

Rekao je da ima samo pozitivne informacije o Brđaninu i da se radi o profesionalnu i intelektualcu koji umije strateški da promišlja.

“Mislim da je to dobitna kombinacija za nekog ko treba da bude direktor policije u ovom trenutku“.

Ministar je istakao da sistem borbe protiv organizovanog kriminala mora da bude visoko centralizovan i da država iza njega stoji u potpunosti.

Na podsjećanje da je protiv izbora Brđanina bio i premijer Zdravko Krivokapić, Sekulović je kazao da je izbor direktora policije velika stvar i da potpuno prihvata kao legitimna sva moguća preispitivanja.

“Premijer je htio dopunske konsultacije i provjere vezano za kvalitet gospodina Brđanina. Kada se u to uvjerio, nije bilo ništa sporno“.

Sekulović je kazao kako smatra da je vrijeme da na pozicije pomoćnika direktora UP dođu nove osobe.

“Nova vlast, koja je došla i na talasu nezadovoljstva borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, ima potpuno legitimno pravo da tu borbu osloni na ljude za koje misli da će tu borbu iznijeti na pravi način“.

Rekao je da je konkretan argument protiv pomoćnika šefa policije, Zorana Lazovića, izvještaj Evropske komisije.

Belivuk nije bio na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak

Povodom navoda glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da su određne strukture iz Srbije poslale Veljka Belivuka da bude likvidiran u Crnoj Gori i da su crnogorski nadležni organi spriječili likvidaciju, Sekulović je kazao da nema informacija, a i da ih večeras ne bi mogao ni saopštiti. Pojasnio je da su skupštinski Odbor i Vijeće za nacionalnu sigurnost mjesto gdje se izlazi sa tim informacijama.

Na pitanje kako je bezbjednosno interesantno lice tog kalibra ušlo na našu teritoriju, Sekulović je kazao da Belivuk u tom trenutku nije bio na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak.

„Tražio sam objašnjenje, pokušali su da mi objasne da je to urađeno u saradnji i razmjeni podataka, da je imalo svoj cilj, da je dio legitimne policijske akcije i postupanja… Nisam do kraja nisam zadovoljan odgovorima koje sam dobio i tražiću dodatna pojašnjenja“, kazao je ministar.

Sekulović je kazao da jedna moćna organizovana kriminalna grupa mora imati infiltraciju i u policijske strukture.

„Nemam dilemu da se to desilo i da to postoji i danas“, rekao je on.

Sekulović je kazao da povodom bezbjednosne situacije u Nikšiću ne bi trebalo unositi pretjeranu paniku, ali da situaciju ne treba shvatiti olako.

„Imam informacije da situacija nije stabilna kako bi trebalo, ali nije ni nešto da bismo se sad bojali„, rekao je on.

„Meta napada često bivaju vrednosti simboli koji mogu da imaju domino efekat – napad na crkvu, džamiju, neki drugi jak simbolički efekat može da ima domino efekat. I u tom smislu nisam zadovoljan dosadašnjim postupanjem postupanjem policije u odnosu na serijal sličnih napada po Crnoj Gori od 30. avgusta do danas. Mislim da je to veliki problem, da je govor mržnje i vandalsko, brutalno ponašanje i postupanje za osudu. Mene lično kao ministra i građanina zabrinjava„, dodao je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.