Seizmolog Marin Čaveliš za Borbu: Biće još zemljotresa!

0

Za nedelju dana Crnu Goru je pogodilo više zemljotresa od kojih je najjači bio na području Plava, koji je izazvao veću materijalnu štetu. Onaj koji je jutros pogodio Podgoricu, jačine 3 stepena po Rihteru i nije izazvao materijalnu štetu. Epicentar zemljotresa bio je u naselju Vranići.
Pojačana seizmička aktivnost u zadnje vrijeme izaziva pažnju crnogorske javnosti, a o tome za Borbu govori Marin Čaveliš iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.
“Crna Gora se nalazi u seizmički aktivnom području u kom su zemljotresi uvijek mogući ali razloga za paniku nema. Zemljotrese ne može niko predvidjeti ali budući da se Crna Gora nalazi u aktivnom području, zemljotresa će biti. E sad, koliko će oni biti jaki, to niko ne može da predvidi”, naglašava Čaveliš.
Crna Gora je podijeljena na više seizmoloških zona u zavisnosti od moguće jačine zemljotresa.
“Niko u svijetu ne može da predvidi kad će se i gdje dogoditi zemljotres. To nije posao nijednog seizmološkog zavoda. Da bi se izbjegla velika materijalna razaranja i žrtve potrebno je poštovati standard u građevinarstvu koje propisuju seizmolozi”, ističe on.
Potrebno je napomenuti, dodaje naš sagovornik, da zemljotresi koji su pogodili Plav nemaju nikakve veze sa zemljotresom u Podgorici, budući da su te aktivnosti vezane za dva sasvim različita rasjeda.
“Područje Plava je još aktivno i nalazi se u procesu smirivanja tla. Zemljotres koji je pogodio jutros Podgoricu bio je malog inteziteta i nije mogao izazvati materijalnu štetu”, rekao je Čaveliš.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.