SDT vodi dva predmeta: Otkrili krijumčare kokaina i pranje novca kroz utaju!

0

Specijalna tužiteljka kazala je da je prije tri godine oformljen predmet koji je juče realizovan hapšenjem međunarodnih krijumčara droge.

“U toku dvije godine, dok je rađen ovaj predmet u Crnoj Gori sprovođene su mjere tajnog nadzora i ostvarivana intenzivna međunarodna saradnja”, kazala je specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

Prema spisima SDT-a, kriminalna grupa djelovala je na području Hrvatske, Srbije, Rusije, Austrije, Karipskih ostrva na Atlantiku – Sveta Lucija, Martinik i Sveti Martin, Francuske i Portugala.

Iz tog tužilaštva, niti iz Uprave policije nije precizirano koliko je osoba uhapšeno. Navodno tragaju za jednim od organizatora.

Među osumnjičenima su Nikica Todorović, Damjan Vukašinović, Ranko Stojović, Radoje Radulović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan – Lolo Laković, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Darko Giljača.

Na spisku su i Z. K. i D. P. a iz SDT-a navode i da su članovi više NN lica iz Hrvatske i Srbije.

Ona je to rekla  na konferenciji Uprave policije i Specijalng državnog tužilaštva, organizovanoj povodom realizacije  predmeta međunarodnog karaktera koji se odnosi na krijumčarenje opojnih droga i procesuiranja kriminalne organizacije za koju se sumnja da je vršila krivična djela utaje poreza.

Pres konferenciji su prisustvovali i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić  specijalna tužiteljka Lidija Mitrović,  načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić,  načelnik Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dejan Knežević i načelnik Odsjek za sprečavanje i suzbijanje zloupotreba droga u Sektoru kriminalističke policije Milutin Popović.

Kazala je da postoji osnovana sumnja da je početkom 2018.  formirana kriminalna organizacija koja je djelovala do 1. septembra 2019. kada je u Portugalu zaplijenjena veća količina droge.

Samardžić je istakla da su tokom istrage sarađivali sa Europolom, a da su juče po njihovim zamolnicama postupala i tužilaštva regiona.

Specijalna tužiteljka rekla je da su primjenom mjera tajnog nadzora došlo do dokaza da ta kriminalna grupa raspolaže sa puno novca, da su kilogram kokaina u Južnoj Americi plaćali pet do šest hiljada eura, a prodavali je u Zapadnoj Evropi od 30.000 do 40.000 evra.

Mitrović: Otkrili smo važnu kariku u pranju novca – knjigovođe

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je da je realizovana akcija kodnog naziva Bora, u kojoj je zbog pranja novca uhapšeno 18 osoba, da su četiri nedostupna crnogorskim organima, a da je jedna osoba uhapšena ranije.

“Sudija za istragu Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana za svih 18 lica za koje smo tražili pritvor”, kazala je ona.

Pojasnila je da su članovi te kriminalne grupe fiktivnim fakturama izvlačili novac.

“Provizija koju su članovi ove kriminalne organizacije jeste od dva do pet odsto, u zavisnosti od iznosa, kazala je ona.

Pojasnila je da su te firme primile oko 9,5 miliona evra i oštetili budžet za oko 2,5 miliona evra.

Izvršni direktori i osnivači preduzeća, kazala je ona, nisu znali čime se bavi firma koja im uplaćuje novac.

Mitrović je rekla da su u ovoj akciji otkrili vrlo važnu kariku za kriminalnu grupu – knjigovođe, koje su knjižile lažne fakture i na osnovu toga prikazivale lažne podatke.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.