SDT: Sporazum sa Đurđićem dogovoren ranije

0

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije na konferencije za medije od 10.05.2019.godine izjavio da neće biti zaključivanja sporazuma o priznanju krivice sa onima koji su krivična djela učinili u prošlosti, dakle prije održavanja konferencija za medije, saopšteno je danas iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“Glavni specijalni tužilac tom prilikom više puta je ponovio da neće dolaziti do zaključivanja sporazuma o priznanju krivice u budućnosti, osim u izuzetnim slučajevima, i to za konkretna krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela utaja poreza i doprinosa. U predmetu koji je izazvao medijsku pažnju (slučaj bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića – prim. Vijesti online), zaključivanje sporazuma o priznanju krivice predloženo je za drugo krivično djelo, počinjeno prije 10. maja, dakle prije održavanja konferencije za medije”, navodi se u saopštenju SDT.

U saopštenju se dodaje da radi preciznog informisanja javnosti podsjećaju da je na konferenciji za medije Katnić konkretno izjavio: “Dalji postupci, dakle postupci SDT-a, vise se neće zasnivati, bez izuzetno, na priznanju krivice, za sve one počinioce koji od dana današnjeg, dalje i ubuduće se bave ili pokušaju ili izvrše ova krivična djela. Da kazem latinski nota bene da to svi dobro zapamte. posebno oni koji bi posegli za vršenjem krivičnih djela u budućnosti, da ćemo mi u budućnosti, dakle nećemo više, bez izuzetno, koristiti ovaj sporazum o priznanju krivice, već ćemo koristiti sve, i najradikalnije metode i zakonsku mogućnost, da predložimo i najstrože kazna zatvora Sudu, da se izreknu upravo zbog težine krivičnih djela i počinilaca, koji bi počinili i pored svih ovih aktivnosti, a to su teška krivična djela gdje je zaprijećena kazna zatvora od 2 do 12 godina odnosno od 2 do 8 godina”.

Iz SDT su naveli da ostaju otvoreni da medijima, prije objavljivanja, pruže eventualna dodatna objašnjenja u svim situacijama kada ne postoji dovoljno razumijevanje, kako bi se izbjeglo pogrešno informisanje i dovođenje javnosti u zabludu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.