SDT odbacilo krivičnu prijavu: Đukanović nije iz šume pozivao na terorizam

0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije javno pozivao na izvršenje terorističkih djela, za šta ga je prošle godine optužila nevladina organizacija Ne damo Crnu Goru.

To je odlučio specijalni tužilac Živko Savović, koji je još posljednjeg dana prošle godine okončao izviđaj po njihovoj prijavi podnijetoj nakon što je Đukanović izjavio da će, ako bude potrebno, braniti Crnu Goru i iz šume, kao što su to činile generacije predaka.

“Na osnovu preduzetih radnji ocijenio sam da nema osnova za preduzimanje gonjenja za krivično djelo javno pozivanje na izvršenje terorističkih djela. Ostala dva krivična djela, za koja je prijavljen, u nadležnosti su Višeg državnog tužilaštva, kom sam i proslijedio predmet”, rekao je Savović za “Vijesti”.

Predstavnici NVO Ne damo Crnu Goru, optužili su šefa države i Demojratske partije socijalista i za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Prijavu su podnijeli nakon što je u septembru, na bosanskoj TV Face, Đukanović rekao da će Crnu Goru braniti svim sredstvima:

“Kao što sam rekao, i iz šume, nećemo se valjda tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi”, rekao je Đukanović tada.

U Višem državnom tužilaštvo, međutim, tvrde da u njegovoj izjavi nema ništa sporno, zbog čega su odbacili krivičnu prijavu.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, u predmetu formiranom po prijavi punomoćnika NVO ‘Ne damo Crnu Goru’, podnijetoj protiv M. Đ., zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje i krivičnog djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, donijeto je rješenje o odbacivanju krivične prijave, o čemu je uredno obaviješten podnosilac prijave, punomoćnik NVO ‘Ne damo Crnu Goru’ sa pravnom poukom da ima pravo na podnošenje pritužbe na rješenje o odbacivanju krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, državna tužiteljka Lepa Medenica.

Nevladinu organizaciju koja je prijavila Đukanovića za ta krivična djela, sredinom prošle godine osnovala je grupa profesora.

Izvršni direktor kratko je bio aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, a potom ministarka Vesna Bratić.

U posljednje četiri godine protiv Đukanovića su podnošene prijave za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, javno pozivanje na izvršenje terorističkih djela, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja…

Osim prijave koju je odbacio specijalni tužilac Savović, ostale su u radu u četiri predmeta koja su još u fazi izviđaja.

Od ostalih 14 prijava, koliko ih je bilo od 2017. godine, dvije su proslijeđene drugim nadležnim tužilaštvima, a u 12 specijalni tužioci nijesu našli osnov za pokretanje istrage i eventualno podizanje optužnice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.