SDP: Zakazati hitnu sjednicu Skupštine za usvajanje Zakona o PIO

0

Vlada Crne Gore je sa zakašnjenjem od skoro dvije godine najučerašnjoj sjednici utvrdila izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) kojim se uvodepovoljnosti za buduće i sadašnje penzionere. Taj predlog Zakonaje gotovo identičan predlogu koji su podnijeli poslanici SDP prije godinu dana, a koji su poslanici DPS, SD, BS upornoodbijali da uvrste u dnevni red sjednica čak sedam puta. Zbogtoga zahtijevamo da, kao predsjednik Skupštine, zakažetesjednicu po hitnom postupku, najkasnije do 31.jula, kako bi prijedlog ovog zakona bio usvojen i počeo sa primjenom

Ukoliko ovaj zakon ne bude usvojen do 31.jula, vrlo je izvjesnoda od njega u dogledno vrijeme neće biti ništa, zato što je većsada prošlo preko 20 mjeseci od sporazuma socijalnih partnera, a kao sto vam je poznato izbori su raspisani za kraj avgusta.

Predsjedniče Skupštine

crnogorski penzioneri nemaju puno razloga za zadovoljstvosvojim socijalnim polozajem. Vlada je predlagala, a Skupštinaskoro automatski usvajala brojne zakonske odredbe kojima je život prosječnog penzionera postajao sve teži, a njihov standard lošiji iz godine u godinu. Samo kroz povećanje stopa akciza iosnovne stope PDV, ali i uvođenje plaćanja dvije stavke zaobnovljive izvore energije na računu za struju, naših 125.000 penzionera je moralo od prilično skromnih penzija izdvajatisvakog mjeseca sve više i više novca za račune, hranu i ljekove. Ukupan standard naših penzionera danas je lošiji jer je njihovaprosječna penzija realno niža za 4% zbog rasta troškova života. Zbog svih ovih razloga, bilo bi od izuzetnog značaja da se navedeni zakon usvoji u hitnoj proceduri, kako bi naši budući isadašnji penzioneri dobili barem malu satisfakciju na krajumandatnog perioda.

Vrlo je važno da li će oni koji su gradili ovu zemlju i uplaćivaliu Fond PIO dobiti barem dio onoga što sazlužuju, ili će opet bitipredmet političkih igara na njihovu štetuZbog toga Vas jošjednom pozivamo da zakažete sjedncu po hitnoj proceduri kakobi ovaj prijedlog zakona bio usvojen do 31.jula i počeo da se primjenjuje u avgustu tekuće godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.