SDP predala 28 potpisa za raspravu o “Koverti”

0

Socijaldemokratska partija Crne Gore predala je 28 potpisa opozicionih poslanika za saziv vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore za četvrtak, 21. februara.

Time su ispunjene Ustavne norme za zakazivanje vanredne sjednice, budući da je bilo neophodno prikupiti 27 potpisa poslanika Skupštine Crne Gore.

Na vanrednoj sjednici će se raspravljati o zaključcima koji su predloženi uz saziv sjednice.

SDP je dostavio predloge zaključaka, koje navodimo u nastavku:

1. Skupština Crne Gore zahtijeva od nadležnih državnih organa (Tužilaštva, Uprave policije, Agencije za sprječavanje korupcije) da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju „Koverta“ koje dovode u pitanje zakonitost finansiranja jednog političkog subjekta i dodatno problematizuju legitimitet parlamentarnih izbora održanih 2016. godine, proritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste Skupštinu.

2. Skupština posebno poziva Tužilaštvo, prevashodno imajući u vidu kvalifikaciju SDT od 30.09.2017. godine o krivičnim djelima „stvaranje kriminalne ogranizacije i pranje novca“, a koji novac je upravo predmet afere „Koverta“, da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata.

3. Skupština konstatuje da su posljednja dešavanja oko afere „Koverta“, a u kojoj učestvuje sami državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces, i nakon ranijih afera koje su urušavale legitimitet izbornog procesa, nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore na osnovu kojih jedino i može da proizađe vlast sa nespornim demokratskim legitimitetom u čijoj je osnovi slobodna volja gradjana kao ključno Ustavno načelo.

4. Skupština konstatuje da Crna Gora, nažalost, postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su, kao takve, i eksplicitno navodjene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera Snimak, kupovina ličnih karata za potrebe DPS…), koje nemaju politički i sudski epilog, te da ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU.

5. Skupština ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

Iz SDP-a dodaju da “stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je gospodin Knežević ukazao, kao i posljedice koje bi eventualno potvrđivanje njegovih navoda imalo, upućuju na prioritetno postupanje nadležnih državnih organa u ovom slučaju”.

“Cijenimo da višednevno ćutanje nadležnih institucija ili njihovo neadekvatno reagovanje, sa jasnim elementima selektivnosti u pristupu, ukazuje na problem „zarobljene države“, kako nas EU opisuje u strategiji iz 2018. godine, čime se jasno implicira da institucije ne izvršavaju do kraja svoju ustavnu ulogu”, navode iz SDP-a.

Dodaju da nadležni organi, prije svega Tužilaštvo, treba javnosti da daju odgovore zbog čega se u slučajevima od par stotina eura postupalo ažurno i uz mjere lišenja slobode, dok u slučajevima od više stotina hiljada eura, kada dokazi upućuju na nezakonite radnje predstavnika vlasti, takva reakcija izostaje.

“Nadležne institucije bi trebalo da otvore pitanje zakonitosti prihoda javnih funkcionera i njihovog potencijalnog nezakonitog bogaćenja, što je u pojedinim slučajevima više nego očigledno, posebno u kontekstu aktuelne teme o kupovini vile, površine veće od pojedinih državnih institucija, čija se vrijednost mjeri u milionima eura. Pored objavljenih snimaka koji jasno upućuju na nezakonito finansiranje partije na vlasti, dobili smo i potvrdu tih nezakonitosti sa najviše partijske adrese, pa nadležni treba hitno da daju odgovor kako možemo imati fer izbore ako se milioni eura nezakonito upumpavaju partiji na vlasti i da se to formalno pravda falsifikovanim izvještajima”, navode iz SDP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.