SD će predložiti amandman da najmanja zarada bude minimum 260 evra

3

Poslanici Socijaldemokrata podnijeće amandman na izmjene i dopune Zakona o radu koje su predložili predstavnici parlamentarne većine. Navedenim amandmanom, kako su naveli, biće definisano da minimalna zarada ne može biti niža od 50 odsto prosječne zarade, što bi trenutno iznosilo nešto preko 260 eura.

Podsjećamo da je minimalna zarada u Crnoj Gori 222 eura.

“Predlog predstavnika parlamentarne većine je povećanja minimalne zarade na 250 eura što je oko 48 odsto prosječne zarade”, navode u SD-u.

Usvojena Konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR) o zaradi, kaže da minimalna zarada treba da bude od 50 i više odsto od prosječne.

“To je jedan od razloga zašto smo predložili da minimalna zarada ne može biti niža od 50 odsto prosječne zarade što je trenutno nešto preko 260 eura. Osim toga, sistemski je ispravnije i povoljnije za zaposlene da se donja granica minimalne zarade ne određuje u apsolutnom iznosu nego u procentualnom, jer u slučaju da prosječna zarada raste logično je da raste i minimalna zarada”, ističu u SD-u.

Takođe, amandmanom poslanika SD-a će biti predviđena i zaštitna mjera za zaposlene u slučaju da dođe do pada prosječne zarade što bi za posljedicu moglo da dovede do smanjenja minimalne zarade.

“To ćemo definisati na način da u slučaju pada prosječne zarade, neto iznos minimalne zarade ne može biti manji od 260 eura”, navode Socijaldemokrate.

Osim toga, predložiće da Skupština uz izmjene Zakona o radu, kojima će se povećati minimalna zarada, donese zaključak u kojem će zadužiti Vladu Crne Gore da u saradnji sa socijalnim partnerima predloži smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada.

“Zakonske izmjene u cilju navedenog smanjenja je potrebno da Parlament donese do početka primjene novog iznosa minimalne zarade. Ovo je veoma važno u situaciji prisutne nelikvidnosti značajnog broja mikro, malih i srednjih
preduzeća, koja je dodatno pogoršana usljed negativnih posljedica pandemije COVID-19, kao i zbog činjenice da je poresko (fiskalno) opterećenje troškova rada najveće u regionu. Izuzetno je važno povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem medju nižim u regionu, ali isto tako i obezbijediti da se usljed takve neophodne mjere
ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”, jer smo svjedoci kompleksnosti trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori”, zaključuju u SD-u.

3 Comments
 1. Žile komentariše

  Ma ko vas jebe za šta. Dje ste bili da tražite kad je šehović ministrovao. Oćete sad da ubirate pojene. Ubraćete kitu.

  12
 2. Boris komentariše

  Ko ih jebe. Sad su se sjetili

  11
 3. Gojko komentariše

  Funjare lopovske jebene

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.